Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det händer med vargen efter att den skjutits

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Enligt Tomas Meijer är den svenska vargstammen frisk.
Foto: Josef Pittner / © 2015 JOSEF PITTNER PHOTOGRAPHY
Ett sätt att hitta vargarna är att följa deras spår.
Foto: Per Wissing

Vargjakten börjar nu gå mot sitt slut och snart kommer Statens Veterinärmedicinska Anstalt att börja ta hand om de döda kropparna.

Den processen är lång och kommer att vara klar först i februari.

Då kommer det nästan bara finnas aska kvar av djuren.

På söndagskvällen avblåste man tillfälligt den svenska licensjakten på varg efter att man trott att man fyllt årets kvot. Det visade sig senare att man missat den och jakten återupptogs vid lunchtid på måndagen.

– Jag vet inte om det sker någon aktiv jakt i dag, men det är en varg kvar på tilldelningen i Dalarnas län, berättar rovdjursansvarig vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Tomas Meijer.

Det betyder att det än så länge skjutits 24 vargar i de fyra revir som fått tilldelning, skriver TT. De vargarna kommer nu att tas om hand av SVA.

– Alla vargar är statens vilt, så de skickas till oss oavsett om de blivit påkörda eller skjutna. Så blir de undersökta här, säger Tomas Meijer.

Vargarna undersöks av länsstyrelsen

De vargar som skjuts under licensjakt undersöks först av länsstyrelsens personal. Man flår också kroppen och skytten får en möjlighet att behålla skinnet.

När vargen dött skickas den till SVA.
Foto: Roger Vikström

Resten av kroppen fryser man ner, i väntan på att kunna fraktas vidare till SVA. Där tinar man upp kroppen och genomför sedan en obduktion.

– Det är för att hålla koll på populationen. Att stämma av sjukdomsläget och se åldrar på de skjutna vargarna och reproduktiv historia, säger Tomas Meijer.

Vargarna obduceras på Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Under obduktionen tas flera prover, bland annat DNA-prov och man testar om vargen bär på dvärgbandsmask. Man röntgar också kroppen och undersöker vargens organ och tandhälsa. Delar av skelettet skickas också till Naturhistoriska Riksmuseet.

– Tidigare gick alla hela skelett till Naturhistoriska för museets samlingar, för att i efterhand kunna forska om mått och sådana saker. Men i nuläget så tar de bara emot skallarna, säger Toms Meijer.

En tand skickas också till USA för att åldersbestämmas.

Resten av vargen bränns upp och blir till aska.

– Det finns inget värde i själva köttet.  Den går på deponi. Så det hamnar på tippen, säger Tomas Meijer.

Svenska vargstammen är frisk

Hela processen tar några veckor, från det att vargen skjuts tills att alla provsvar kommit in. Hittills har SVA bara fått in fem vargar, men man räknar med att resten av dem kommer innan slutet av veckan.

– Jag skulle tro att vi är klara i mitten av februari. Vi obducerar ju vargarna vartefter de kommer in och tinar, säger Tomas Meijer.

De svenska vargarna är friska, visar obduktionerna.
Foto: Roger Vikström

Under den förra licensjakten fälldes 14 vargar.

– Vargarna är tämligen friska. Det är få avvikelser som vi hittar. Utifrån vår synvinkel ser det ganska gott ut, säger Tomas Meijer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.