"Det händer inte igen"

Massmördaren från Falun, Mattias Flink, har för första gången ställt upp i en tv-intervju - dock utan att visa ansiktet. Genom TV4:s Lasse Bengtsson frågade en anhörig till ett av offren: hur kan du ge garantier för att det aldrig händer igen? 

- Jag förstår om hon aldrig kan lita på det, men jag kan själv lita på det, svarade Flink.

Det har gått mer än 14 år sedan en full och psykotisk Mattias Flink, då fänrik vid Dalregementet, sköt ihjäl sju människor och skadade ytterligare tre med sitt tjänstevapen, en automatkarbin 5.

 En kula från en polismans k-pist, som genomborrade Flinks höft, satte stopp för det värsta massmordet i modern svensk tid.

 Klockan var 03.25, 11 juni 1994. Det hade gått 48 minuter sedan Mattias Flink skjutit rakt in i en grupp med kvinnor och dödat fem av dem, för att därefter lämna platsen och skjuta ihjäl två män. Ytterligare personer hade skadats.

Låt risk för återfall

 Nu vill Mattias Flink få sitt straff tidsbestämt, något som han har nekats tidigare. Enligt en dom i Högsta domstolen är det längsta tidsbestämda livstidsstraffet 24 år, om återfallsrisken är låg – vilket anses vara fallet med Flink.

 Skulle Flink få 24 år kan han komma ut redan 2010, då två tredjedelar av straffet har avverkats.

 På lördagen sände TV4 Nyhetsmorgon en intervju med den förre fänriken, gjord av Lasse Bengtsson, där Flink beskrev sig själv som ”en ganska vanlig svensk man med ordinära intressen”.

 - Inga extrema åsikter åt något håll, inga konstigheter. Inget speciellt som sticker ut, sa han till TV4.

Permission

 Han berättade att han har permission ungefär en gång i månaden, 24 timmar åt gången, som han gärna tillbringar med friluftsliv, vänner och god mat.

 Hur påverkar brottet dig i dag? undrar Lasse Bengtsson.

 - Det är det första jag tänker på när jag vaknar och det sista jag tänker på innan jag somnar. Det är nästan omöjligt att inte vara i kontakt med det större delen av dagarna, den här miljön är en påminnelse om vad jag har gjort.

Självrannsakan

 Mattias Flink hävdar att det inte finns någon risk att han återfaller i brottslighet. Under åren har genomgått självrannsakan och pratade om att de "ingredienser" som fanns då brottet begicks inte längre fanns i hans liv. Bland annat lovade han att aldrig mer dricka alkohol, en ”moralisk skyldighet”.

 - Jag var långt ifrån perfekt. Kanske omogen, osäker, och en del annat. Och så den miljö jag befann mig i. Konstellationen med folk jag hade omkring mig och vissa relationer som tillsammans var de ingredienser som behövdes. Just då. Var och en hade de faktorerna inte varit något problem, men i det läget blev det för mycket. I dag kan jag inte se mig tillåta mig själv att hamna i ett sådant läge. Jag har blivit hyperkänslig för sådant som känns bekant från tiden före och backar iväg så fort jag känner det.

"Tänker i andra banor"

 För de anhöriga i TV4-studion, väktaren Maths Bragstedts mamma Ulla-Britt och lottan Karin Alkståls pappa Sven, är det inte alls självklart att Flinks straff ska tidsbestämmas.

 Ulla-Britt Bragstedt hade dock en mjukare ton efter att ha sett intervjun, som påverkade henne starkt.

 - Det är mycket att tänka på, jag tänker i andra banor. Jag får en lite annan uppfattning om Mattias och hur han är efter att ha suttit i snart 15 år. Det kanske ligger någonting i det här med den låga risken med återfall.

 Hon anser ändå att han Flink har varit fängslad för kort tid för att få återgå til samhället utanför murarna.

Ville träffa Flink

 Sven Alkstål säger till TV4 att inte han har ändrat sig vad gäller straffets längd. Alldeles för mycket är osäkert kring återfallsrisken, menar han.

 - Spriten låg säkert bakom det här delvis. Den framtiden är fortfarande för oviss, säger Alkstål.

 Sven Alkstål avslöjade att han och en annan pappa för länge sedan begärde att få träffa Mattias Flink, som inte ville. När Flink nu sträcker ut handen är han inte längre intresserad. Det skulle ha skett då, menar han.

 - Vi mår inte bättre av att träffa honom. Det är för sin egen skull han vill det nu, inte för vår, säger Ulla-Britt Bragstedt till TV4.

Här kan du se intervjun i sin helhet (Extern länk)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.