Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det händer i Sverige också

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Så vanligt är sex mellan lärare och elev


En enkätstudie svenska skolverket gjorde 2002 bland elever i årskurs åtta och i årskurs 2 i gymnasieskolan visar att sex mellan lärare och elever förekommer. 


29 av 2293 elever har blivit erbjudna olika slags fördelar i utbyte mot sex med läraren. Förslagen har kommit från både kvinnliga och manliga lärare. 


24 av eleverna uppger att de utsatts för sexuella övergrepp av en lärare. 


Förövarna var både manliga och kvinnliga.

Det händer i Sverige också


Juli 2000. En 36-årig kvinna döms till tre månaders fängelse för sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av underårig. Lärarinnan kom i kontakt med en 14-årige pojke när hon praktiserade på en särskola i södra Skåne. De två ska ha kysst och smekt varandra i en bäddsoffa. 


Oktober 1999. En 22-årig kvinna döms för sexuellt ofredande. Hon arbetade som extralärare på en mellanstadieskola i Haninge kommun. Där ska hon ha förgripit sig på två elvaåriga pojkar. 


Juli 1997. En kvinnlig lärare i Hässleholm döms för sexuellt utnyttjande av en manlig elev. Den 25-åriga läraren var anställd på skolan med uppgift att bedriva enskild undervisning. Under en månads tid hade hon och den 17-årige eleven sexuellt umgänge vid upprepade tillfällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.