Kungafamiljen på plats i Börshuset

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel utanför Svenska Akademiens högtidssammankomst på Börshuset i Stockholm.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Drottning Silvia.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på plats i Stora börssalen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Högtidssammankomsten i Stora börssalen i Börshuset äger rum varje år.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Högtidssammankomsten hålls i Börshuset.
Foto: STUART FORSTER / ALAMY/IBL
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Ett skandalomsusat år för Svenska Akademien avslutades på onsdagen på ett storstilat sätt, med årets högtidssammankomst.

Kungafamiljen och de flesta av Akademiens ledamöter var på plats – Katarina Frostenson fattades.

Sara Danius berättelse som avslutade kvällen berörde den turbulenta hösten. 

– Om den här hösten kommer gå till historien, vilket jag tror att den kommer göra, så är det för att striden för jämställdhet tog ytterligare ett steg in i framtiden. 

Fyra dagar innan jul hålls traditionsenligt högtidssammankomsten i Börshuset för att fira av det gångna året. Kvällen dirigeras fortfarande efter kung Gustaf III:s noga beskrivna instruktioner. 

På plats fanns i vanlig ordning Kungafamiljen, såväl kungaparet som kronprisessparet, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, Madeleine och Chris O'Neill var alla samlade. 

Av Akademiens ledamöter var 13 på plats. Katarina Frostenson, som är gift med den för våldtäkt polisanmälde kulturprofilen Jean Claude Arnault, var inte där.


LÄS MER: Getingbetyg: Här strålar Victoria i sammetsrött 


Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill på plats i Stora börssalen i Börshuset.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska Akademiens direktörs - vid det här tillfället Anders Olsson på stol nummer fyra - tal inledde traditionsenligt med aktuella händelser knutna till Akadamien. 

Han talade bland annat om arbetet med litteratur för nyanlända under det gångna året. 


Drottning Silvia och kung Carl Gustaf på plats i Börshuset.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Kulturprofilens maktspel – hot, löften och misstänkta sexövergrepp  


En ny ledamot väljs in

Därefter valdes teologiprofessorn Jayne Svenungsson in på stol nummer nio. Hon hämtades in i Börssalen av ständige sekreteraren Sara Danius innan de hälsade på kungafamiljen.

– Hur minns man en människa som inte tror på minnet, sa Jayne Svenungsson i sitt inträdestal om handlade om hennes företrädare Torgny Lindgren. 

 – I år är det första gången en kvinnlig professor leder en annan kvinnlig professor in i Akademien, vilket måste beskrivas som ett kliv in i framtiden, sa Sara Danius senare.


Nya akademiledamoten Jayne Svenungsson håller sitt inträdestal.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

När ljuset vid stol nio tändes blev Jayne Svenungsson officiellt invald i Akademien.

Därefter tog Sara Danius över.

– Behöver Svenska Akademien stiftad av kung Gustaf III år 1786 ändra på sina stadgar för att kunna ändra på sitt sätt att arbeta? Eller varför inte gå ännu längre – behöver vi förändra stadgarna för att göra revolution?

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Danius redogjorde sedan för hur kvinnor kom att väljas in i Akademien. Selma Lagerlöfs inträde 1914 – 128 år efter att Akademien bildats. 

– När jag tittar på fotografier från Selma Lagerlöfs tid när hon sitter här inne på stol Nr 7 inser jag att inte mycket har förändrats. Men en omständighet i Börssalen har förändrats. Fler kvinnor har höga ämbeten. Senast Antje Jackelén.
När Selma Lagerlöf tog sitt inträde saknade kvinnor rösträtt i allmänna val. Det skulle dröja ännu några år och Lagerlöf var som bekant engagerad i den kampen, sa hon. 

Den ständige sekreteraren pratade sedan om kampen och genombrotten som ledde fram till den kvinnliga rösträtten 1919.

– Jag skulle vilka tacka Selma Lagerlöf, min farmor och alla som gått före. Vi är dvärgar som står på jättars skuldror. Det gäller oss alla. Både män och kvinnor.

Sara Danius nämnde däremot inte den turbulenta hösten som skakat Svenska Akademien i spåren av metoo-uppropen mer än i ett par korta meningar. Vittnesmålen om Jean Claude-Arnault, gift med ledamoten Katarina Frostenson, har gjort att man brutit helt med den så kallade Kulturprofilen.

– Om den här hösten kommer gå till historien, vilket jag tror att den kommer göra, så är det för att striden jämställdhet tog ytterligare ett steg in i framtiden.

Sara Danius: "En historisk händelse"

Sara Danius avslutade kvällen med: 

– I kväll har vi bevittnat en historisk händelse. I år är set första gången en kvinnlig professor leder en kvinnlig professor ut till den högtidliga sammankomsten. Det är också ett steg framåt.

– Alla större revolutioner börjar med små steg, sa hon.

LÄS MER: Kvinnornas uppror mot Svenska Akademien 

Börssalen har drygt 500 platser, och att lyckas knipa en av stolarna är inte lätt. Många av dem är reserverade för kungligheter, höga befattningshavare inom den offentliga förvaltningen och framstående profiler inom landets kultursfär.

För kungafamiljen brukar detta också bli en slags offentlig julavslutning, då sammanträdet vanligtvis är det sista evenemanget som familjen närvarar på innan årets slut. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.