Det hände under Kristallnatten då Förintelsen inleddes

Nazisterna plundade butiker och brände synagogor. Sedan dömdes judarna till att betala för det som hänt.
Foto: OKF / PRESSENS BILD
Judiska män förs till koncentrationsläger i en marsch mot döden.
Foto: YAD VASHEM
Protestmarsch i Göteborg 2017 på årsdagen av kristallnatten.
Foto: NORA LOREK

Den 9 november 2018 är det 80 år sedan kristallnatten som svepte över Nazityskland.

400 judar mördades eller tvingades begå självmord. 

20 000–30 000 personer greps och fördes till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.

Vi förklarar vad som hände under kristallnatten.

Det hände före kristallnatten

31 januari 1933 blev Adolf Hitler Tysklands rikskansler. Med hjälp av förvirrningen efter branden i riksdagshuset såg nazisterna till att befästa sin makt. Sakta gick Tyskland över från att vara demokrati till diktatur, med Hitler som enväldig härskare och den judiska befolkningen som syndabock.

Kristallnatten motiverades av nazisterna efter att en 17-årig polsk judisk pojke, Herschel Grynszpan, den 7 november 1938 hade skjutit den tyske legationssekreteraren, Ernst vom Rath, på Tysklands ambassad i Paris. När vom Rath avled 9 november förklarade propagandaminister Joseph Goebbels att partiet inte förberett några demonstrationer men att om sådana uppstod spontant så skulle de inte hindras, han uttryckte också att judar skulle ha konspirerat i genomförandet av mordet i Paris. 

Detta hände under kristallnatten

Goebbels tal uppfattades som en direkt order och SA och Hitlerjugend slog till mot judiska hem och butiker natten mellan den 9 och 10 november 1938. 

Enligt Levande Historia dödades 400 judar under kristallnatten. Tillsammans med självmorden och dödsfallen i koncentrationslägren den närmaste tiden efteråt dog cirka 1 500 personer.

30 000 judiska män greps och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. De som lovade att lämna Tyskland släpptes.

1 500 synagogor och bönehus förstördes och vandaliserades.

7 500 judiskt ägda butiker plundrades och vandaliserades.

Blev någon dömd för brotten?

Naziregimen gav judarna skulden och tvingade dem kollektivt att betala en miljard riksmark till staten. De judiska affärsinnehavarna tvingades att städa upp gatorna efter förödelsen.

Varför heter det kristallnatten?

Namnet kristallnatten kommer från att många gator täcktes av glassplitter. Ett annat namn är Rikskristallnatten. Men eftersom judeförföljelserna, pogromerna, pågick från 7 till 13 november kallas övergreppen också för Novemberpogromen.

Vad ledde kristallnatten eller Novemberpogromen till?

Med Novemberpogromen visade nazisterna att de var beredda att ta till alla medel i kriget mot judarna. Efter att andra världskriget startade 1 september 1939 kunde nazisterna genomföra folkmordet i fem steg, vilket beskrivs av Levande Historia.

1. Identifikation. Judarna identifierades.

2. Segregation. Judarna särskildes från den övriga befolkningen och berövades sina medborgerliga rättigheter.

3. Koncentration. Judarna samlades ihop i ghetton på ockuperad mark. 

4. Deportation. Judarna transporterades från ghetton till koncentrations- och förintelseläger. 

5. Förintelse. Judarna utrotades genom ett systematiskt mördande.

Omkring 6 miljoner judar dödades under andra världskriget.


LÄS MER: Tre gripande röster om kristallnatten 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.