Det finns inget godkänt vaccin - 300 000 svenskar kan dö

Publicerad
Uppdaterad
Om fågelinfluensan drabbar Sverige saknas medicin till 90 procent av svenskarna.
Nästan 300 000 svenskar kan dö - om viruset börjar spridas mellan människor.
Nu kämpar forskarna mot klockan för att få fram ett vaccin.
Miljoner fåglar och minst 57 människor har dött i fågelinfluensan H5N1. Viruset har hittills inte visat sig vara särskilt smittsamt från människa till människa. Den stora skräcken är att viruset ska mutera och utvecklas till en smittsam och dödlig människoinfluensa, en pandemi.

Lovade vaccin

Redan i februari lovade folkhälsominister Morgan Johansson i Dagens Nyheter att alla svenskar ska vaccineras om sådan fågelinfluensa drabbar Sverige. Men det finns i dag inget godkänt vaccin för människor - i hela världen. - Det går inte att lova något sådant i dagens läge. Men det arbetas intensivt på flera håll med att få fram ett vaccin. Förhoppningen är att det ska finnas ett fungerande vaccin nästa år, säger Johan Struwe, avdelningschef på Smittskyddsinstitutet.

Nyckelgrupper

Det är också kritiskt om vaccinindustrin kan tillverka tillräckliga mängder - i tid. I november ska svenska Socialstyrelsen ha utrett om en inhemsk vaccinproduktion ska startas. I början av en pandemi kommer det sannolikt inte att finnas vaccin och antivirusmediciner till alla. Under våren har antivirusmedel, som Tamiflu, för 100 miljoner köpts in till Sverige. Antivirusmedicinerna, som kan ges både förebyggande och som behandling, räcker kanske till en tiondel av befolkningen. Nyckelgrupper, som beslutsfattare och vårdpersonal, samt de som riskerar bli mycket sjuka ska prioriteras. Norge har lagt upp större lager än så och planerar att skriva kontrakt för upphandling av vaccin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag