Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det finns inget bättre än ett svenskt pass"

Den israeliska journalisten Yossi Melman.
Foto: Arne Lapidus

Gripandet av den misstänkte svenske terroristen på Cypern är en del av det hemliga kriget mellan Iran och Israel.

Båda sidor använder agenter med "rena", neutrala pass.

- I den här verksamheten finns inget bättre än ett svenskt pass, säger den israeliske underrättelseexperten Yossi Melman.

Ständiga hot, mord och strider

Iran kan enligt underrättelserapporter snart producera egna kärnvapen - och utslungar våldsamma hotelser mot Israel.

Israel försöker sabotera Irans kärnprogram genom mord på iranska kärnfysiker och cyberattacker.

Den libanesiska islamiströrelsen Hizbollah och Israel befinner sig i konfrontation sedan många år.

Hizbollah har skjutit raketer mot Israel och genomfört terrordåd mot judiska mål utanför Israel.

Israel har bombat Libanon och mördade 2008 Imad Mughniyeh, en av Hizbollahs högsta ledare, något som Hizbollah nu försöker hämnas för.

Yossi Melman är medförfattare till den nyutkomna boken "Spies against Armageddon" som bland annat skildrar det hemliga israeliska kriget mot Irans atomprogram.

Massor av israeliska turister besöker grannön Cypern, bara 40 minuter med flyg från Israel. Nu berättar de om sin rädsla efter nyheten om att en 24-årig svensk av libanesisk härkomst har gripits, enligt cypriotiska medier misstänkt för att ha planerat en attack mot israeler på ön.

- Vi är helt klart oroade. Våra barn var ännu räddare. Min son sa att han var rädd för att de skulle döda honom, men vi lugnade honom, sade en kvinna med förnamnet Limor till den israeliska sajten Ynet strax efter ankomsten till flygplatsen i Tel Aviv.

Spanade på israeler

Den gripne kartlade israeliska mål - bussar och flyg - på uppdrag av den terrorstämplade libanesiska islamiströrelsen Hizbollah, uppger cypriotiska medier. Hizbollah, både politiskt parti och väpnad milis, dominerar politiken i Libanon och står nära Iran.

- Det är inte första gången Iran och Hizbollah skickar ut personer med "rena" pass - tyska, brittiska, svenska - för att attackera Israel. Både utomlands och inne i Israel, säger Yossi Melman, journalist och författare som är en ledande israelisk underrättelseexpert.

- Det är lättare för dem att agera med sådana pass. På samma sätt använder israeliska agenter till exempel nyzeeländska pass när de opererar mot Iran.

Mjuka mål

- Det blir allt svårare att attackera israeliska ambassader. Så de ger sig på mjuka mål som turister. Tack vare internationellt samarbete mellan säkerhetstjänster har sådana attacker under senare år förhindrats i Bulgarien, Thailand och nu tydligen Cypern, säger Yossi Melman.

"Mycket allvarligt"

Cyperns justitieminister bekräftar att det rör sig om terroristmisstankar mot svensken. Och den cypriotiska polisen slår fast att fallet med den gripne svensken är "mycket allvarligt".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.