Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det finns ingen polis här på orten”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Väg E10 mellan Kiruna och Narvik.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Polishuset i Överkalix i Norrbottens glesbygd står för det mesta tomt.
Foto: MARIA ENGSTRÖM ANDERSSON
Polisen i Överkalix har bara öppet på måndagar mellan klockan 9 och 15. Minus lunchstängt i 45 minuter.
Foto: MARIA ENGSTRÖM ANDERSSON

Sveriges till ytan största kommuner Kiruna, Jokkmokk och Gällivare har bara en polispatrull i tjänst under sommaren, rapporterar NSD.

”Att leva i laglöst land har blivit vardag för människor i glesbygd”, skriver Expressens krönikör Lotta Gröning.

Expressen har talat med boende i polisregion Nord om situationen – där en patrull ska täcka en åttondel av landets yta.

Lena och Henrik Engström.
Foto: MARIA ENGSTRÖM ANDERSSON

Lena Engström, 69, och Henrik Engström, 72, köpmän, Överkalix.

– Det är fruktansvärt. Det måste kännas som en hopplös arbetssituation för poliserna. Själva oroar vi oss alltid för att vi ska väckas på natten av att larmet går i vår butik. Det finns ju inte någon polis här på orten i Norrbotten. Vi har till och med blivit ombedda att vakta vår butik själva. Men det känns inte tryggt, säger Lena.

– Det är ett hån mot den här landsändan. Det är en samhällsfunktion som måste finnas. Vi har haft sju inbrott i vår affär och inte ett enda av dem har klarats upp. Polisen har helt enkelt haft för lite resurser för att klara upp det. Det har gjort att man ibland har funderat på att sluta med butiken, säger Henrik.

Sara Rahm.
Foto: MARIA ENGSTRÖM ANDERSSON

Sara Rahm, 34 år, upphandlare, Kalix.

– Det är inte bra, bland annat för att utryckningstiderna kan bli många timmar. I Kalix i Norrbotten där jag bor, är droganvändningen hög, så där skulle det behövas en högre polistäthet. Det finns inte heller några ursäkter för att inte ha det. Poliserna ska så klart ha semester. Men samtidigt är det en samhällsfunktion som måste finnas överallt i Sverige.

Oscar Detmer.
Foto: MARIA ENGSTRÖM ANDERSSON

Oscar Detmer, 26, personlig tränare och driftansvarig för ett gym, Luleå.

– Jag har inte bott så länge i Norrbotten så jag vet inte hur det påverkar, men det låter ju väldigt lite. Generellt tycker jag att det verkar finnas mycket mer poliser i Skåne där jag kommer ifrån än här. Det skapar mindre trygghet och gör att polisen inte kan jobba förebyggande. Det kan också bli svårare att få folk att anmäla brott om det inte blir någon uppföljning.

Ella Isaksson.
Foto: MARIA ENGSTRÖM ANDERSSON

Ella Isaksson, 17, studerande/butiksbiträde, Luleå/Överkalix.

– Jag tycker att polisnärvaron borde ökas. Enda gångerna man ser poliserna här i Överkalix är på midsommarafton eller när det är marknad. Eftersom människor också känner till när polisen är här vet inbrottstjuvar när de ska slå till. Som tur är verkar det vara ganska lugnt just nu, och jag är inte direkt orolig för min egen del.

Lars Nilsson.
Foto: MARIA ENGSTRÖM ANDERSSON

Lars Nilsson, 55, arkivarie, Gällivare.

– Jag tycker att polisen är en del av den välfärd vi gemensamt finansierar och att statsmakten egentligen har en skyldighet att se till att det behovet tillgodoses. Det är viktigt att alla i Sverige har tillgång till samtliga samhällsfunktioner. Om Norrbotten inte har det blir det lättare för stöldligor att operera här. Jag har läst om när polisen redan varit på utryckning och därför inte kunnat komma när någon har larmat. Det kan så klart leda till stora problem om det är något bråk.

Marianne Nilsson.
Foto: MARIA ENGSTRÖM ANDERSSON

Marianne Nilsson, 56, utbildare, Luleå.

- Jag tycker att det är rent bedrövligt. Kiruna, Gällivare och Jokkmokk har alla enorma arealer, avstånden är stora och det är mycket turister där uppe. En patrull med två poliser räcker inte heller om det händer något större. Ingen orkar ju heller anmäla om man vet att polisen är tre timmar bort. Det skapar ett samhälle som inte är rättssäkert.

ENKÄT OCH FOTO: Maria Engström Andersson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.