Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det finns en vila i att bo så nära naturen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Självförsörjande. Fi-ledaren Gudrun Schyman bor på en stor gård utanför Simrishamn. Här odlar hon, men håller inte på så mycket med blommor. "Jag är mycket mer intresserad av odlingen. Jag odlar ju potatis enligt ett gammalt odlingsrecept. Man odlar i sand i stället för jord. Sallad och bönor går bra. Jag odlar oerhört mycket sallad. Jag är självförsörjande på sallad och potatis och kryddväxter."
Foto: KATE GABOR
Gammal gård. Gården där Gudrun Schyman bor byggdes någon gång i mitten av 1800-talet. Hon har bott här i två omgångar. När hon separerade sålde hon och hennes före detta partner men efter några år köpte hon tillbaka gården.
Foto: KATE GABOR
Hallontomt. Fi-ledarens gård tillhörde klockaren i Gladsax by. Det är därför den heter Klockaregården. Kyrkan ägde gården fram till 70-talet då den styckades av. I år blir det mycket hallon på gården. "Förr kokade jag mycket sylt men nu fryser jag in".
Foto: KATE GABOR
TRIVS. Schyman trivs med trädgårdsarbetet. "För mig är det ett sätt att komma ned på jorden. Det är väldigt avkopplande att jobba i trädgården, att se hur det växer och gror. Jag kan gå ut och plocka in det vi ska äta. Det finns en stor tillfredställelse i det."
Foto: KATE GABOR
Mycket tid. Trädgården har en stor gräsmatta som tar timmar att klippa. "Det är meditation. Jag tänker jättebra. Det är ungefär som att gå ut och promenera. Jag brukar gå ned till havet, jag går gärna långt och fort med en obruten horisontlinje. Det blir många bra tal där som jag loggar in och har på lager", säger hon. Foto:
Foto: KATE GABOR
Bor stort. "Jag har många sängplatser, det behöver man ha när man bor så här. Man tittar ju inte in, då stannar man. Det är det som är kvaliteten med att bo så här. När släkt och vänner kommer på besök är det för ett par dagar åtminstone. Då hinner man tröska genom det mesta och hinner säga god natt och god morgon", säger hon.
Foto: KATE GABOR
1 / 7

Det är semestertider i Sverige.

Och det gäller även landets toppolitiker.

Porträttfotografen Kate Gabor - som brukar fota prinsessan Estelle åt hovet - och Expressens politikreporter Hanna Jakobson har följt med de nio partiledarna till deras sommargömställen.

Här är hennes bilder - och deras berättelser.

DEL 9 Gudrun Schyman, Fi, talesperson
Plats: Gudrun Schymans trädgård på Klockaregården, utanför Simrishamn, Österlen.
TID: 10.00


Gudrun Schyman:

"För mig är det vila att vara i trädgården. Jag gillar att sätta fötterna på marken och fingrarna i jorden. Det finns en vila i att överhuvudtaget bo och leva så här nära naturen. Jag är en del av något som är större. Det pågår hela tiden saker här året runt, genom de olika årstiderna. Det där pågår ju utan att jag behöver sätta upp det på någon politisk dagordning. Jag är en del av det här och har att förhålla mig till det. Det kan vara ganska bistert på vintern och problem med snö. Men jag tycker att det är jättehärligt."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.