Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det blir mycket svårare att tygla Trump efter detta”

President Donald Trump vid ett möte i Vita huset.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Kevin Spacey spelade presidenten Frank Underwood i tv-serien "House of cards.Foto: MELINDA SUE GORDON / AP NETFLIX

President Donald Trump såg redan tidigare ”ormar överallt” i sitt Vita hus.

Detta enligt en källa till nyhetssajten Axios. 

Därför fruktar många nu i Washington att den anonyma debattartikeln i New York Times bara gjort situationen än värre.

En paranoid president som fått bevis för att han har rätt att vara just det.

Netflix släppte just en kort trailer inför den sista säsongen av ”House of Cards” som börjar sändas i höst. Den förre presidenten Frank Underwood är död (Kevin Spacey som spelade rollen fick lämna serien på grund av #metoo-avslöjanden).

.Men vem bryr sig dessa dagar om ett fiktivt drama i Vita huset? Verkligheten överträffar med råge Netflix-dikten.

Denna vecka mer så än på länge. Först kom avslöjandena i Bob Woodwards nya bok ”Fear: Trump in the White House” och flera vittnesmål hur nära medarbetare till Donald Trump betraktar honom som en idiot, som de ibland aktivt motarbetar.

Sedan kom den anonyma debattartikeln i New York Times. Skriven av en ”högt uppsatt” medlem av Trumps administration. Rubriken var: ”Jag är en del av motståndet inom Trump-administrationen”.

Donald Trumps fråga: ”Vem styr Vita huset?”

När Donald Trump i torsdags begav sig till ett bejublat (förstås) valmöte i Montana så fick han följande fråga av en reporter:

– Vem är det som styr Vita huset?

Presidenten svarade inte. Men debattartikeln har garanterat gjort stämningen i Vita huset – som redan var usel på grund av Woodwards bok – än mer ansträngd. Vem kan Donald Trump längre lita på utöver sina barn? Han har undrat det själv högt.

 

MATS LARSSON: Bob Woodwards bok bör ge Donald Trump mardrömmar 

 

Enligt Washington Post deltog stabschefen John Kelly, nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, presschefen Sandra Huckabee Sanders och svärsonen Jared Kushner vid ett möte i Ovala rummet i torsdags tillsammans med presidenten.

Donald Trump på ett politiskt möte i Montana.Foto: JIM URQUHART / AP TT NYHETSBYRÅN

De gjorde alla sitt bästa för att övertyga presidenten att ingen av dem skrivit debattartikeln. Och över 20 medlemmar i hans administration – exempelvis vicepresident Mike Pence, utrikesminister Mike Pompeo – försäkrade offentligt att det inte var de.

Donald Trump beskrivs som en fara

Demokraterna i Washington lutar sig bara tillbaka och ler för tillfället. Som Nancy Pelosi, minoritetsledaren, som strödde salt i Trumps sår med kommentarer som:

– Vicepresidenten var min första tanke. Sedan Coats, Pompeo, men de förnekar alla. Jag antar att med elimineringsprocessen så kommer vi att komma fram till att det var butlern.

I debattartikeln skriver skribenten att han – eller hon – är en av flera i kretsen kring Trump som gör sitt bästa för att dämpa hans värsta impulser och motarbeta förslag som anses för galna. Trump beskrivs som ”amoralisk”, en fara för republiken.

 

 

Det är egentligen samma bild som ges i Bob Woodwards bok och som tidigare framkommit i en rad nyhetsartiklar. Det är heller ingen nyhet att Vita huset läcker som ett såll.

– Trump brukade säga saker som: Det finns ormar överallt och vi måste bli av med dem, säger en källa till Axios, en nyhetssajt som inriktar sig på politik.

Republikaner fruktar – artikeln kan vara ett misstag

Men även många republikanska politiker som i det privata kan känna sympati med de åsikter som den anonyma författaren ger uttryck för, fruktar att debattartikeln kan visa sig vara ett allvarligt misstag. Att det bara kommer att förvärra situationen.

Donald Trump håller möte med den amerikanska regeringen i Vita huset.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

– Det denna person gjort kommer att göra det mycket svårare att hålla Trump i tyglarna – och det kommer att göra honom galen! säger en republikan som står Vita huset nära till Politico.

– Om man nu säger till presidenten: ”Jag förstår vart du vill komma, men är inte så säker på det..”, så kommer han att tänka: ”Ah, du skrev den!”

Källan är anonym som synes även här. Något Trump avskyr, men samtidigt en slags grundsten för den fria pressen. Men det finns också republikaner som uttalar sig med namn om debattartikeln.

 

 

– Det kommer bara att förstärka hans budskap att det finns ett antal personer inom Washington byråkratin som är ute efter att fälla honom. Jag tror inte det kommer att åstadkomma det författaren hoppades på, säger senator John Thune till Politico.

Donald Trump har kallat artikeln för förräderi och krävt att New York Times avslöjar sina källor. Tidningen har fått kritik även från personer som i vanliga fall inte kommer till Donald Trumps försvar, som Masha Gessen på vänsterorienterade New Yorker. 

Men Trump gör bäst i att inte läsa Axios. Två ”högt uppsatta personer” i Trumps administrationen kontaktade själva redaktionen efter New York Times publicering och sa att artikeln uttrycker exakt vad de känner:

– Många av oss önskar att vi vore författaren. Jag antar, hoppas att Trump vet, att det finns dussintals och åter dussintals av oss, säger en av dem.

Den nya säsongen av House of Trump kommer garanterat att bjuda på mycken spänning.  För Donald Trump lär mer än någonsin lita på sina egna instinkter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.