Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det blir Macrons största utmaning"

Frankrikekännaren Ingmarie Froman.Foto: Pressbild Ordfront
<p>Emmanuel Macron talade efter att han valts till Frankrikes nye president.</p>Foto: Lionel Bonaventure / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Emmanuel Macron är Frankrikes nya president.

Men sprickan till motståndarlägret – och de miljontals personer som röstade på Le Pen – är avgrundsdjup.

Nu börjar Macrons arbete med att ena landet och de franska medborgarna.

– Det blir hans största utmaning, säger Ingmarie Froman, Frankrikekännare.

Emmanuel Macron tog hem segern i andra omgången av det franska presidentvalet. 39-årige Macron lyckades slå konkurrenten Marine Le Pen med omkring 65 procent av rösterna.

När Macron tillträder som president väntar ett jättearbete – inte minst då valrörelsen varit kraftigt polariserad och det finns en enorm spricka till Front National och partiets väljare. Men även på grund av att så många fransmän valde att inte rösta.

Ingmarie Froman, före detta Paris-korrespondent, författare och Frankrikekännare, ser det utbredda missnöjet som Macrons största utmaning.

– Det blir hans största utmaning. Resultatet i kväll visar hur enormt djup sprickan är i Frankrike, säger hon.

Nye presidenten Emmanuel Macron har utmaningar framför sig i sitt nya ämbete.Foto: Lionel Bonaventure / AP TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Svenska gratulationer till Emmanuel Macron

 

”Största utmaning”

Men det är inte bara Le Pen–anhängarna som Macron måste försöka övertyga för att ena landet. Valdeltagandet var historiskt lågt och enligt preliminära rapporter kan antalet blankröster uppgå till 13 procent.

– Det har aldrig så många ogiltiga röster och blankröster. Man ska komma ihåg att det inte går att poströsta och att det är väldigt krångligt att rösta via ombud. Ändå är det närmare 9 procent enligt preliminära siffror som röstat på Kalle Anka. Det visar tydligt på hur missnöjda folk är, säger Ingmarie Froman.

 

LÄS MER: Prognos: Det näst lägsta valdeltagandet någonsin

 

Froman har följt den franska valrörelsen, men har svårt att bedöma om Macron kommer att kunna ena landet som president eller om sprickan kan växa sig djupare under de kommande fem åren.

– När han drog i gång valkampanjen i vintras trodde jag inte att han skulle hålla hela vägen. Men folk har uppenbarligen sett något hos honom som väcker hopp. Under debatterna låter han all kritik rinna av honom. Han kan skaka av sig den och gå vidare, det är en enorm tillgång som politiker. Han är ung och utstrålar i alla fall en naturlig fallenhet för att ta itu med saker och ting, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.