Idag går nästan alla sexåringar redan i en förskoleklass, men nu blir det alltså skolplikt för sexåringarna.

Idag går nästan alla sexåringar redan i en förskoleklass, men nu blir det alltså skolplikt för sexåringarna.

Det blir förskoleklass för alla sexåringar

Publicerad

Det blir skolplikt för alla sexåringar – men förskoleklassen blir kvar som en egen skolform för dem, föreslår regeringens utredare. Alternativet hade varit att skapa en sexårsklass som ett första år i grundskolan, men det hade krävt så många undantag i skollagen vad gäller kurs- och timplaner och kunskapskrav, enligt det betänkande som överlämnades till regeringen i dag.

Redan i dag går så gott som alla sexåringar i förskoleklass.

Utredaren, Skolinspektionens tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler, föreslår också förlängd skolplikt med högst ett läsår för dem som gått ut nian utan att ha blivit behöriga till gymnasieskolan. Detta år ska eleven antingen gå kvar i grundskolan eller gå ett introduktionsprogram på gymnasiet. Vissa elever kommer därmed, om förslagen genomförs, att ha elva års skolplikt.

 

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag