Det blir Filippa Reinfeldts nya jobb

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robin Aron

I åtta år var Filippa Reinfeldt, M, ansvarig för sjukvården i Stockholms län. 

Nu - bara månader efter att hon lämnade politiken - har hon gått över till Wallenbergägda vårdjätten Aleris som säljer tjänster till Stockholms landsting. 

Där ska hon jobba som chefslobbyist och får samtidigt en ökning på sin miljonlön. 

– Det ska bli jättespännande, säger Filippa Reinfeldt. 

Det var i oktober som det stod klart att Filippa Reinfeldt lämnar poltiken. Det före detta sjukvårdslandstingsrådet i Stockholms läns landsting förlorade omröstningen i landstingsgruppen om posten som finanslandstingsråd i Stockholm mot utmanaren Torbjörn Rosdahl. Därefter valde Filippa Reinfeldt att lämna alla sina politiska uppdrag. 

Nu börjar hon en ny karriär. Reinfeldt börjar jobba på vårdjätten Aleris, som ägs av familjen Wallenbergs investmentbolag Investor, med ansvar för affärsutveckling och lobbyverksamhet.

– Det ska bli jättespännande. För egen del ska det bli otroligt intressant att jobba med kvalitetsfrågor och utveckla hälso- och sjukvårdsfrågor på skandinavisk nivå, säger Filippa Reinfeldt. 

Börjar 1 februari

Hon tillträder sin tjänst 1 februari och kommer att ingå i koncernledningen. 

– Mitt ansvarsområde är att jag blir chef för affärsutveckling. Det innebär att utifrån grundvärdena inom Aleris vara med och utveckla det erbjudande som vi vill ge till kommuner och landsting. Det handlar bland annat om att hitta bra partnerskap och se vad entreprenörer kan bidra med, säger Filippa Reinfeldt.  

Aleris är en privat vårdkoncern med 9 000 anställda i Skandinavien som förra året omsatte nästan 7 miljarder kronor. Tillsammans med Capio och Praktikertjänst är Aleris en av de största privata aktörer som Stockholms läns landsting har avtal med. Avtalet gäller bland annat husläkarmottagningar och specialistvård. 

– Alla som har följt mig och politik vet att jag gärna ville bli finanslandstingsråd, och förlorade voteringen. Jag tror att det är bra att kunna röra på sig mellan politik och näringsliv så länge det finns öppenhet och transparens. Jag tar inte med mig några hemligheter från landstinget. 

Får löneförhöjning

Liselott Kilaas, koncernchef för Aleris och Filippa Reinfeldts närmsta chef, säger att hon själv rekryterade politikern efter att hon meddelat sin avgång.

– Jag tog personligen kontakt med henne. Hon är en visionär och en nytänkare när det gäller att sätta människor främst i vården. 

Kilaas vill inte säga exakt vad Filippa Reinfeldt kommer att tjäna - men medger att hon får en löneförhöjning. Som landstingsråd tjänade hon 90 procent av en statsrådslön - vilket 2014 innebar en årslön på drygt 1,3 miljoner kronor. 

– Hon får en marknadsmässig lön. Det är lite mer än vad man tjänar som sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. 

Reinfeldts byte från politiken till näringslivet mötte hård kritik. 

– Det här är en kvinna som har ägnat de senaste åtta åren åt att vara Sverigemästare i privatiseringar, avknoppningar och utförsäljningar av sjukvård. Och att så kort efter det gå rakt in i famnen på en av de stora privata vårdkoncernerna... det ställer en del frågor. Hur länge har de haft det här samarbetet, har det påverkat hennes politiska ställningstagande eller är det bara Aleris payback till en av deras största förkämpar? Jag tycker det är lite anmärkningsvärt, säger Veronica Palm, S, vice ordförande i riksdagens socialutskott.

"Dogmatiskt drivit privatiseringar"

Palm har kallat Reinfeldt för "privatiseringsprinsessa"

– Det har ju varit hennes kall under de två senaste mandatperioderna i Stockholms läns lansting. Hon har ideologiskt och dogmatiskt drivit privatiseringar till vilket pris som helst.

Redan när det stod klart att tidigare finansministern Anders Borg, M, lämnade politiken för en styrelsepost i Kinnevik öppnade civilminister Ardalan Shekarabi, S, för en utredning om karantän för politiker. 

– Nu har vi haft en utveckling de senaste decennierna där den offentliga marknaden växer. Politikerna låter privata företag driva större andel av de offentliga verksamheterna. Det skapar ju en del risker för intressekonflikter, inte minst när det handlar om politikers övergång till näringslivet. Enbart misstanken om att politiker utnyttjar sin position skadar förtroendet i samhället, säger han. 

Ser du några risker med Filippa Reinfeldts övergång?

– Det är inte min roll att recensera enskilda politikers etiska övervägande. Men jag kan konstatera att Filippa Reinfeldts direkta övergång till ett företag som verkar på den offentliga marknaden, och som bland annat finansieras av Stockolms läns lansting, det aktualiserar frågan om behovet av regler. 

Andra politiker som sadlat om

Filippa Reinfeldt är inte den första, utan bara den senaste, i en lång rad av höga politiker som gått över till topposter i näringslivet.

Anders Borg (M), finansminister 2006–2014, tar i maj 2015 plats i Kinneviks och Millicoms styrelser.

Björn Rosengren (S) var näringsminister 1998-2002. Efter det blev han rådgivare åt Stenbecksfärens maktbolag Kinnevik.

Den tidigare, socialdemokratiske budgetministern Odd Engström verkade i Kinnevik under 1990-talet.

Även förre KD-ledaren Alf Svensson har varit styrelseledamot i Stenbecksfärens försäkringsbolag Moderna Försäkringar Liv.

Thomas Östros (S) var biträdande finansminister, utbildningsminister och näringsminister 1996-2006. I maj 2012 lämnade han politiken och blev vd för Bankföreningen.

Anders Sundström (S), arbetsmarknadsminister 1994-96, näringsminister 1996-98, och socialminister 1998, hade sedan posten som vd för Pitedalens sparbank, och var därefter styrelseordförande i Sparbanken Nord. Mellan 2004 och 2013 satt han som koncernchef i Folksam, därefter styrelseordförande i Folksam (som han nyss lämnat), Swedbank och KF.

Nyamko Sabuni (FP) var integrations- och jämställdhetsminister, sedermera jämställdhets- och biträdande utbildningsminister 2006-2013. Därefter grundade hon en kommunikationsbyrå och har sedan dess tagit plats i teknikkonsultföretaget ÅF:s ledning.

Pär Nuder (S) var samordningsminister, sedermera finansminister 2002-2006. Han är i dag rådgivare till riskkapitalbolaget EQT och har flera styrelseuppdrag i olika företag.

Jan Nygren (S) var samordningsminister efter Socialdemokraternas valseger 1994 och under en period en av kandidaterna till ny partiledare för S. I dag är han konsult och försvarslobbyist.

Maud Olofsson (C) var näringsminister 2006–2011. I dag är hon styrelseledamot i en rad bolag.

Göran Persson (S) var statsminister i tio år, mellan 1996 och 2006. I dag är han ordförande i flera bolag, bland andra Sveaskog.

Ulrica Jansson Messing (S) satt på många olika ministerposter 1996-2006. Nu sitter hon i styrelsen i flera bolag.

Erik Åsbrink var både skatteminister och finansminister och har i dag många tunga styrelseuppdrag.

Källa: Svenska Dagbladet, Dagens Industri (TT)

Aleris i Stockholms län.

Alerias har drygt 200 olika avtal med Stockholms läns landsting. På listan ryms dock både tilläggsavtal och förlängningsavtal så avtalen rör inte 200 olika enheter och rör allt ifrån specialistvård till närakuter och husläkarmottagningar.

Aleris har 70 enheter i Stockholms län. En del av dem rör äldrevård, som ligger under kommunernas ansvarsområde och inte landstingets.

Enheterna är fördelade så här:

Stockholm: 51

Handen: 1

Järna: 2

Järva: 2

Nacka: 3

Nykvarn: 2

Tyresö: 2

Täby: 7

Källa: Aleris och Stockholms läns landsting.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.