Det ska bli dyrare att missa ett inbokat besök hos sjukvården. Det vill hälso- och sjukvårdsnämnden i region Stockholm enligt ett beslut som togs i tisdags.
Patienter som inte lämnar återbud minst 24 timmar innan besöket ska betala en straffavgift på 400 kronor. Vid operationer gäller tidsgränsen 72 timmar.
– Vi har sett att det ökar och vill stoppa utvecklingen. Personalen står ju där och väntar, vi vill att deras tid och våra skattemedel ska användas bättre, säger regionrådet Anna Starbrink (L).
I många regioner är avgiften för uteblivet besök densamma som nivån på patientavgiften som ligger mellan 100 och 400 kronor. I Stockholm kostar det exempelvis 200 kronor att missa besök hos sjukgymnast och 350 hos specialistläkare.
Men flera regioner har höjt priset på att missa ett vårdbesök. Region Kronoberg införde en ”uteblivandeavgift” från och med 1 januari i år. Den som missar ett inbokat besök betalar dubbla den ordinarie patientavgiften, mellan 200 och 600 kronor. Även avgiftsfria besök, exempelvis hälsokontroller som cellprov och mammografi, är belagt med avgift på 200 kronor. Region Skåne utmärker sig med straffavgifter på ända upp till 800 kronor.
I Stockholm ska samma straffavgift gälla alla slags besök, oavsett om det är operation eller ett besök hos distriktssköterska patienten uteblivit ifrån. Vården ska bli skyldig att ta ut avgift.
– Patienter måste ta ansvar, det ska märkas om man slarvar och inte sköter sig, tycker Anna Starbrink.
”Slår mot psykiskt sjuka och demenssjuka”
Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, är kritisk.
– Patientavgifter är redan i dag en dryg utgift för många. Det slår mot dem med minst marginaler, låginkomsttagare, psykiskt sjuka och demenssjuka.
Jonas Lindberg kallar beslutet ”plakatpolitik”. Han poängterar att de skånska straffavgifterna bara tillfälligt minskade antalet uteblivna besök.
Straffavgifterna kommer att öka byråkratin och ta en massa tid. Vårdpersonalens arbetsmiljö blir sämre, när de ska driva in avgifter.
– Det kommer att bli tvister, mer stök och tjafs. Vi har en post som inte fungerar, ofta kommer kallelsen dagen efter man skulle varit där. Hur ska det bevisas?
Vänsterpartiet vill i stället att regionen använder andra sätt för att människor ska komma på sina inbokade besök, som sms-påminnelser och att patienten får bekräfta med väntande kallelse om man kan komma.
– Istället för att straffa folk som inte dyker upp och öka personalens administrativa belastning borde de rikta strålkastarljusen mot sig själva, säger Jonas Lindberg.
Den nya avgiften föreslås börja gälla i maj. Frågan ska behandlas av regionfullmäktige.
Så höga är vårdens straffavgifter där du bor
De flesta regioner har samma straffavgift som den vanliga summan patienten betalar för ett besök. Observera att siffrorna nedan gäller 2019, förutom för Kronoberg.
Stockholm, Örebro, Halland, Gotland, Västmanland, Uppsala, Kalmar, Östergötland, Västernorrland, Norrbotten, Gävleborg, Västerbotten, Värmland och Jönköping har samma straffavgift som besöksavgiften i öppenvården och 0 kronor i slutenvården.
De här regionerna sticker ut:
Region Kronoberg höjde sina uteblivandeavgifter från och med 1 januari i år. Patienten betalar dubbla kostnaden som för ett besök, 300 kronor för ett uteblivet läkarbesök i primärvården, 600 kronor för ett uteblivet läkarbesök i länssjukvården och 200 kronor för ett uteblivet besök hos övrig vårdpersonal.
Jämtland och Härjedalen har gällande besöksavgift i öppenvården men 300 kronor i slutenvården.
Dalarna har 300 kronor plus faktureringsavgift i öppenvården och 0 kronor i slutenvården.
Blekinge har 300 kronor plus faktureringsavgift i öppenvården, 450 kronor plus faktureringsavgift för dagkirurgi och 0 kronor i slutenvården.
Sörmland har 300 kronor för primärvården, 450 kronor för specialistvård och 0 kronor för slutenvården.
Region Skåne har högst straffavgifter. Att missa ett besök på vårdcentralen kostar 400 kronor, annan specialist än allmänmedicin 600 kronor, sjuk-, distrikts- och undersköterska eller skötare på
vårdcentral 300 kronor, dagsjukvård 400 kronor, screeningundersökning på patientens begäran: 240 kronor, akutmottagning 800 kronor, hembesöksbil 400 kronor och avgiftsbefriade besök 300 kronor.
Källa: Utredning från Region Stockholm.