Erik Josefsson (tv) och Henrik Hansson.
Erik Josefsson (tv) och Henrik Hansson.

"Det bästa av två världar"

Publicerad
Uppdaterad
Enligt ett kompromissförslag ska inte fildelare kunna stängas av utan rättslig prövning. Något som både förespråkare för och kritiker av EU:s telekompaket är nöjda med.
- Det här föreslaget innebär det bästa av två världar, säger Henrik Hansson, politisk sakkunnig hos infrastrukturminister Åsa Torstensson (C).
Inför morgondagens omröstning i EU-parlamentet om det omdiskuterade telekompaketet har ett kompromissförslag lagts fram som innebär att fildelare inte ska kunna stängas av utan rättslig prövning. Henrik Hansson, politiskt sakkunnig hos infrastrukturminister Åsa Torstensson (C), är positiv till telekompaketet och positiv till det förslag som nu lagts fram.
- För oss har det aldrig varit aktuellt att stänga ute användare från internet eller stänga ner internet på något sätt. Det här förslaget kombinerar det bästa av båda världar.

"Användare har rättigheter"

Andemeningen för regeringen har hela tiden varit att internet är ett värdigt och viktigt redskap för yttrandefrihet, säger Henrik Hansson.
Vänsterpartisten Erik Josefsson som kandiderar till Europaparlamentet är positiv till kompromissen, men det ändrat inte hans kritiska grundinställning till telekompaketet.
- Avstängning av fildelare har bara diskuterats som en enskild åtgärd, och det är positivt att detta inte fått något större gehör. Min inställning är att användare har rättigheter och rådets förslag innebär att dessa rättigheter inskränks, kompromissen till trots, genom att internetoperatörer till exempel ska kunna filtrera nätet på olika sätt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag