Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är viktigt att dokumentera"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i "Primetime".

I tv-programmet "Primetime" har tittarna kväll efter kväll och natt efter natt kunnat se upplopp och anlagda bränder.

Många utländska medier rapporterar också om problemen i Stockholmsförorterna.

- Det är viktigt att dokumentera det som sker och journalisterna som är på plats blir till oberoende vittnen, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

På torsdagskvällen var Thomas Mattsson i Husby centrum och intervjuades i "Primetime" om den debatt om bevakningen som nu pågår i sociala medier.

När oroligheterna startades i söndagskväll kritiserades tidningar, radio och tv för att man inte snabbt nog var på plats och för att medierna därför refererade polisens uppgifter.

Redan dagen efter, när många redaktioner var i Husby och några direktsände, handlade kritiken i stället om att bevakningen kanske lockar ungdomar till mer skadegörelse?

"Det är journalistikens uppdrag"

- Debatten är relevant, säger Thomas Mattsson, men det är journalistikens uppdrag att berätta om hur räddningstjänst och polis attackeras och hur bilar, skolor och polisstationer sätts i brand.

- När jag på torsdagskvällen också var i Rinkeby centrum för att tala med boende så var bland annat brittiska BBC, rysk tv, estnisk tv och dansk radio där för att göra inslag om oroligheterna och det säger väl också något att flera utländska tv-kanaler, bland annat i Norge, har köpt filmer från Expressen TV.

Ett problem, menar Expressens chefredaktör, är dock att det i många storstadsområden saknas dagliga lokaltidningar.

- När TV4, Svenska Dagbladet eller exempelvis Sveriges Radio kommer till ett upplopp är det för att berätta om en pågående nyhet. Det är förstås också därför som "Primetime" direktsänder. Men sedan åker riksmedierna därifrån, och vem skildrar då det dagliga lokala livet? Detta är ett problem, säger Thomas Mattsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.