Göran Persson. Foto: Jan Düsing
Göran Persson. Foto: Jan Düsing

"Det är vår tids mest traumatiska problem"

Publicerad

Göran Persson vill införa sex timmars arbetsdag.

Samtidigt kallade förre statsministern ungdomsarbetslösheten för "vår tids mest traumatiska problem" i sitt första maj-tal i Gnesta.

– Reinfeldt har skapat 25-75-samhället. 25 procents ungdomsarbetslöshet är en helt overklig siffra, sa Persson.

Lyssna Göran Persson sjunger Internationalen i Gnesta

Göran Persson, tidigare statsminister, numera JKL-konsult, talade för ungefär 300 personer i en fullsatt lokal i Folkets hus i Gnesta i dag.

Där myntade Göran Persson begreppet 25-75-samhället.

– Reinfeldt har skapat 25-75-samhället. Vi har 25 procents ungdomsarbetslöshet samtidigt som statsministern vill att vi ska jobba till vi är 75 år, sa Persson och fortsatte:

– Många orkar inte ens nå 65 års ålder då de har slitit hårt i fysiskt tunga jobb som byggarbetare.

"Samhället dras isär"

Persson sa också att ungdomsarbetslösheten är "vår tids mest traumatiska problem."

– 25 procent är en helt overklig siffra i ett land där ekonomin är i balans.

– 25-75-samhället innebär att samhället dras isär. Det gör människor otrygga, sa Persson.

Han ville också att arbetstiden ska kortas till sex timmars arbetsdag.

– Vi kan fortsätta korta arbetstiden eftersom produktiviteten ökar. Det är inte omöjligt att nå 6 timmars arbetsdag, sa Persson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag