"Det är väldigt oroväckande"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Maria Ferm.
Foto: Nils Petter Nilsson

USA och Storbritannien knäcker krypteringar på sajter som är till för att skydda information. 

Näringsminister Annie Lööf, C, är säker på att hennes telefon avlyssnas. 

– Jag är övertygad, tyvärr, att både min telefon och mina mejl kontrolleras av annan makt, säger hon till Expressen.se.

Efter det nya avslöjandet att Sverige påstås vara samarbetspartner till amerikanska och brittiska underrättelsetjänster när det gäller att avkryptera sajter kräver oppositionen svar av regeringen. 

Maria Ferm vill veta vad regeringen har vetat, och hon pekar på att Sverige sedan 2007 har ett avtal med USA som handlar om utbyte av information vid signalspaning.

– Det är märkligt om regeringen säger sig inte ha kännedom om övervakningen, samtidigt som mycket tyder på att man i högsta grad har varit inblandade. Regeringen måste svara på vilken information de har haft, och i vilken utsträckning som Sverige har varit inblandad i den här övervakningen, säger Maria Ferm, till TT. 

"Stor skandal"

Även Vänsterpartiet vill att regeringen "lägger alla korten på bordet" i den nya avlyssningsskandalen som New York Times, Pro Publica  och Guardian  rapporterar om, och där Sverige påstås vara samarbetspartner, skriver Metro. 

"Stämmer uppgifterna om att FRA skulle samarbeta med NSA inom deras massövervakning är det en stor skandal", skriver Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

"Många europeiska ledare har protesterat mot NSA:s massövervakning, men den svenska regeringen har varit konsekvent tyst. Frågan är om vi nu fått svaret på varför Reinfeldt och Bildt inte har velat prata om NSA:s massövervakning?" frågar sig Hans Linde.

"Viktiga möten"

Näringsminister Annie Lööf, C, tycker det är viktigt att EU nu samordnar sig med USA. 

– Jag är övertygad, tyvärr, att både min telefon och mina mejl kontrolleras av annan makt, inte av FRA eftersom de ska signalspana utrikes, men av andra makter, säger hon till Expressen.se.

– Det är så klart något som är bekymmersamt, men för mig som centerpartist är det viktigt med personlig integritet, därför är det viktigt att EU nu samordnar sig med USA och tar upp diskussionen med övervakning och att fler länder följer Sveriges exempel genom att införa lagstiftning, domstol och kontrollorgan. 

Svenskarna inte närvarande

Uppgifterna om svenskt deltagande kom upp i EU-parlamentet av den brittiska grävjournalisten Duncan Campbell. Han anklagade Sverige för att vara den tredje, viktiga partnern i avlyssningssamarbetet. Det framgår av hans twittrande från utfrågningen, skriver Metro.

EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter, Libe, ska nu utreda hur EU:s medborgare påverkats av den övervakning de utsatts för av bland annat USA och Storbritannien. 

De svenska parlamentariker som sitter i utskottet, Anna Hedh (S) och Cecilia Wikström (FP), var inte närvarande och vill därför inte kommentera vad som sades. Cecilia Wikström satt i stället i "viktiga möten", medan Anna Hedhs plan blev inställt, säger deras respektive pressekreterare till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.