Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är uppenbart att det inte har fungerat"

Stockholms stad ska nu reda ut varför snöröjningen inte kom i gång i tid.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sen ett år tillbaka gäller så kallad jämställd snöröjning, eller feministisk snöröjning, i Stockholms stad. Det innebär att cykel- och gångbanor – där det bedömts att kvinnor tar sig fram i störst utsträckning – ska prioriteras när det kommer till snöröjning.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Stockholms stad ska prioritera "jämställd snöröjning" framför bilvägar – i stället har plogningen kollapsat.

Innan snöröjarna hann börja var de i princip insnöade själva – nu är resurserna slut.

– Det finns inte mer resurser att tillgå, säger Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén som försöker ta reda på varför krishanteringen fallit samman.

Stockholms trafikborgarråd, Daniel Helldén, MP, är tydlig med hur snöröjningen i Stockholm fungerat de senaste dagarna: Inte alls.

– Ja ... det är ju uppenbart att det inte har fungerat, och frågan är varför. Om det är vädret eller omständigheter som vi i staden står för, säger Helldén.

Nu ska Stockholms stad reda ut vad det var som hände, och vad det var som gjorde att snöröjningen inte kom i gång i tid, vad som har gjorts och vad som inte har gjorts.

– Generellt kan jag säga att jag beklagar att Stockholmarna inte har kommit fram till sina arbeten, förskolor, skolor, men det finns inte så mycket mer att säga om det. Frågan är varför det har blivit som det har blivit.


LÄS MER: Stockholm slår tillbaka efter snöhånen


Jämställd snöröjning ifrågasatt

Sen ett år tillbaka gäller så kallad jämställd snöröjning, eller feministisk snöröjning, i Stockholms stad. Det innebär att cykel- och gångbanor – där det bedömts att kvinnor tar sig fram i störst utsträckning – ska prioriteras när det kommer till snöröjning.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén.

Sen snön började vräka ner över Stockholm ordentligt i veckan har det ifrågasatts om det är fixeringen på jämställd snöröjning som gjort att bilvägar korkats igen totalt, och att bland annat den hårt trafikerade Essingeleden – med drygt 155 000 passerande fordon om dagen – stängts av.


LÄS MER: Ordna snöröjningen först – innan ni hittar på vad den ska kallas


"Den jämställda snöröjningen har inte följts"

Men så är det inte, menar Daniel Helldén. Snarare har man misslyckats totalt även med just den snöröjningen:

– Det är en avsaknad av jämställd snöröjning nu, de rapporter jag får nu är att det fortfarande är svårt att ta sig fram på trottoarer, och det är en viktig del av snöröjning att prioritera gångvägar, kollektivtrafiken och cykelbanor. Så det är inte den jämställda snöröjningen som har ställt till det, säger Helldén.

– Snöröjningen i sig är inte orsaken till det här. Och den jämställda snöröjningen har inte följts.


LÄS MER: Ambulansen satt fast i snökaoset i Stockholm – medborgare ryckte in för att hjälpa


"Det finns kontrakt med alla"

Det är inte heller så att man missat att kontraktera snöröjare, som det spekulerats kring i sociala medier. Daniel Helldén säger att de kontrakt som gäller är skrivna sen år tillbaka.

– Nej, det finns kontrakt med alla, sen är frågan om det kan finnas något i kontrakten som ställt till det. Men ingenting är nytt i kontrakten, säger han.

Hur Stockholms stad ska hantera snön fortsatt är oklart. Alla resurser som finns är insatta, och det finns inget extra att kraftsamla med.

– Det finns inte mycket mer resurser att tillgå ... frågan är vad som hände initialt. Snö innebär alltid problem, och kommer man inte i gång ordentligt så blir det alltid svårare. Men det är det vi ska utreda nu, och varför har inte den jämställda snöröjningen, som vi faktiskt har sagt att vi ska ha, fungerat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.