Stockholms stad ska nu reda ut varför snöröjningen inte kom i gång i tid. Foto: Jonas Ekströmer/TTStockholms stad ska nu reda ut varför snöröjningen inte kom i gång i tid. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Stockholms stad ska nu reda ut varför snöröjningen inte kom i gång i tid. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sen ett år tillbaka gäller så kallad jämställd snöröjning, eller feministisk snöröjning, i Stockholms stad. Det innebär att cykel- och gångbanor – där det bedömts att kvinnor tar sig fram i störst utsträckning – ska prioriteras när det kommer till snöröjning. Foto: Vilhelm Stokstad/TTSen ett år tillbaka gäller så kallad jämställd snöröjning, eller feministisk snöröjning, i Stockholms stad. Det innebär att cykel- och gångbanor – där det bedömts att kvinnor tar sig fram i störst utsträckning – ska prioriteras när det kommer till snöröjning. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Sen ett år tillbaka gäller så kallad jämställd snöröjning, eller feministisk snöröjning, i Stockholms stad. Det innebär att cykel- och gångbanor – där det bedömts att kvinnor tar sig fram i störst utsträckning – ska prioriteras när det kommer till snöröjning. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

"Det är uppenbart att det inte har fungerat"

Publicerad

Stockholms stad ska prioritera "jämställd snöröjning" framför bilvägar – i stället har plogningen kollapsat.

Innan snöröjarna hann börja var de i princip insnöade själva – nu är resurserna slut.

– Det finns inte mer resurser att tillgå, säger Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén som försöker ta reda på varför krishanteringen fallit samman.

Stockholms trafikborgarråd, Daniel Helldén, MP, är tydlig med hur snöröjningen i Stockholm fungerat de senaste dagarna: Inte alls.

– Ja ... det är ju uppenbart att det inte har fungerat, och frågan är varför. Om det är vädret eller omständigheter som vi i staden står för, säger Helldén.

Nu ska Stockholms stad reda ut vad det var som hände, och vad det var som gjorde att snöröjningen inte kom i gång i tid, vad som har gjorts och vad som inte har gjorts.

– Generellt kan jag säga att jag beklagar att Stockholmarna inte har kommit fram till sina arbeten, förskolor, skolor, men det finns inte så mycket mer att säga om det. Frågan är varför det har blivit som det har blivit.

 

LÄS MER: Stockholm slår tillbaka efter snöhånen

 

Jämställd snöröjning ifrågasatt

Sen ett år tillbaka gäller så kallad jämställd snöröjning, eller feministisk snöröjning, i Stockholms stad. Det innebär att cykel- och gångbanor – där det bedömts att kvinnor tar sig fram i störst utsträckning – ska prioriteras när det kommer till snöröjning.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén.

Sen snön började vräka ner över Stockholm ordentligt i veckan har det ifrågasatts om det är fixeringen på jämställd snöröjning som gjort att bilvägar korkats igen totalt, och att bland annat den hårt trafikerade Essingeleden – med drygt 155 000 passerande fordon om dagen – stängts av.

 

LÄS MER: Ordna snöröjningen först – innan ni hittar på vad den ska kallas

 

"Den jämställda snöröjningen har inte följts"

Men så är det inte, menar Daniel Helldén. Snarare har man misslyckats totalt även med just den snöröjningen:

– Det är en avsaknad av jämställd snöröjning nu, de rapporter jag får nu är att det fortfarande är svårt att ta sig fram på trottoarer, och det är en viktig del av snöröjning att prioritera gångvägar, kollektivtrafiken och cykelbanor. Så det är inte den jämställda snöröjningen som har ställt till det, säger Helldén.

– Snöröjningen i sig är inte orsaken till det här. Och den jämställda snöröjningen har inte följts.

 

LÄS MER: Ambulansen satt fast i snökaoset i Stockholm – medborgare ryckte in för att hjälpa

 

"Det finns kontrakt med alla"

Det är inte heller så att man missat att kontraktera snöröjare, som det spekulerats kring i sociala medier. Daniel Helldén säger att de kontrakt som gäller är skrivna sen år tillbaka.

– Nej, det finns kontrakt med alla, sen är frågan om det kan finnas något i kontrakten som ställt till det. Men ingenting är nytt i kontrakten, säger han.

Hur Stockholms stad ska hantera snön fortsatt är oklart. Alla resurser som finns är insatta, och det finns inget extra att kraftsamla med.

– Det finns inte mycket mer resurser att tillgå ... frågan är vad som hände initialt. Snö innebär alltid problem, och kommer man inte i gång ordentligt så blir det alltid svårare. Men det är det vi ska utreda nu, och varför har inte den jämställda snöröjningen, som vi faktiskt har sagt att vi ska ha, fungerat.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag