Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det är uppenbart att det är en panikåtgärd"

Försvarsexperten Marco Nilsson riktar kritik mot det svenska försvarsbeslutet att flytta plan till Gotland.Foto: Göteborgs universitet

Försvarsexperten Marco Nilsson riktar kritik mot det svenska försvarsbeslutet att flytta plan till Gotland.

Han menar att reaktionen är ett politiskt utspel.

– Sveriges militära kapacitet är skrattretande, det vet alla. Några plan hit eller dit spelar inte så stor roll. Regeringen vill helt enkelt visa upp för befolkningen och medierna att man reagerar, säger han.

Försvarsmakten meddelade i dag att man ökar beredskapen på Gotland på grund av den ryska beredskapsövningen som pågått under den senaste veckan. Två Jasplan baseras nu på Gotland för att öka luftövervakningsförmågan.

Men statsvetaren och krigsforskaren vid Göteborgs universitet, Marco Nilsson, menar att manövern kunde ha undvikits.

– Det var en dålig idé att man tog bort försvarsförmågan från Gotland. Jag är för en väldigt stabil försvarsförmåga som man inte behöver rycka hit och dit beroende på vad som händer i världen, säger han.

"Sverige reagerar långsamt"

Marco Nilsson menar att den ryska militären troligtvis inte bryr sig om att Sverige flyttar ett antal Jasplan. Men det finns dock en liten risk att de kan uppfatta Sveriges reaktion som hotfull.

– Det är uppenbart att det är en panikåtgärd som en utveckling på det som händer i Krim. Det blir en konstig militärdiplomatisk markering. Risken finns, när Sverige ändå reagerar militärt inom sitt område, att det kan uppfattas som hotfullt utan att det verkligen är det, säger han.

Ryssland inledde sin beredskapsövning i början på förra veckan. Att Sverige en vecka senare, i samband med att Putin drar tillbaka trupperna, går ut med information om att man ökar beredskapen ser han som typiskt.

– Svenska myndigheter brukar reagera långsamt. De reagerar på det som hände i förrgår och i går, säger han.

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Ida Wargs och Alexander Pärleros miljonimperium

Så mycket pengar drar entreprenörerna in

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.