Ebba Busch Thor är i ett flyktingläger i Jordanien. Foto: KristdemokraternaEbba Busch Thor är i ett flyktingläger i Jordanien. Foto: Kristdemokraterna
Ebba Busch Thor är i ett flyktingläger i Jordanien. Foto: Kristdemokraterna
"Jag har velat göra den här resan länge, men tidigare har det inte varit möjligt av privata skäl och av säkerhetsskäl", säger hon. Foto: Kristdemokraterna"Jag har velat göra den här resan länge, men tidigare har det inte varit möjligt av privata skäl och av säkerhetsskäl", säger hon. Foto: Kristdemokraterna

"Jag har velat göra den här resan länge, men tidigare har det inte varit möjligt av privata skäl och av säkerhetsskäl", säger hon.

 Foto: Kristdemokraterna
Enligt Ebba Busch Thor måste Sverige framöver ha fokus på biståndsarbete som är mer långsiktigt. Foto: KristdemokraternaEnligt Ebba Busch Thor måste Sverige framöver ha fokus på biståndsarbete som är mer långsiktigt. Foto: Kristdemokraterna
Enligt Ebba Busch Thor måste Sverige framöver ha fokus på biståndsarbete som är mer långsiktigt.  Foto: Kristdemokraterna
"Det går rakt in i hjärtat", säger Ebba Busch Thor om mötet. Foto: Kristdemokraterna"Det går rakt in i hjärtat", säger Ebba Busch Thor om mötet. Foto: Kristdemokraterna
"Det går rakt in i hjärtat", säger Ebba Busch Thor om mötet. Foto: Kristdemokraterna

"Det är svårt att hålla känslorna tillbaka"

Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är i ett flyktingläger i Jordanien, tio mil öster om Amman.

Där finns 30 000 registrerade flyktingar, varav drygt hälften är barn.

– Det är tungt att sitta ner och prata med 20 barn, där alla är under sju år gamla. Det går rakt in i hjärtat, säger hon.

KD-ledaren Ebba Busch Thor reste till Jordanien i sällskap med riksdagsledamöterna Aron Modig och Sofia Damm.

– Jag har velat göra den här resan länge, men tidigare har det inte varit möjligt av privata skäl och av säkerhetsskäl. Jag tycker i alla lägen att det är oerhört viktigt att möta de människor som påverkas av besluten som vi är med om att ta, säger Busch Thor.

I flyktinglägret ute i öknen, tio mil från Jordaniens huvudstad Amman, finns i dag 30 000 registrerade flyktingar. Drygt hälften av dem är barn.

– Jag har träffat otroligt många små barn. Det har varit väldigt omtumlande, säger KD-ledaren.

– Det var svårt att hålla känslorna tillbaka.

"Tungt att sitta ner och prata"

Busch Thor, som själv blev mamma till en liten son i maj förra året, fortsätter:

– Det är tungt att sitta ner och prata med 20 barn, där alla är under sju år gamla. Det går rakt in i hjärtat. Det handlar om barn som sett familjemedlemmar och även föräldrar vara med om det mest fruktansvärda man kan tänka sig. Många är djupt påverkade av det här, förstås.

– Som mamma har jag full förståelse för att föräldrarna är beredda att göra väldigt, väldigt mycket för de här barnen. De är beredda att ta stora risker.

I lägret träffade hon en småbarnsmamma som just nu planerar för en livsfarlig resa över Medelhavet – med de fyra barnen.

– De lyckades överleva Daesh i Syrien, men hon sa att de inte har något att leva för i Jordanien. Det finns ingen framtid för barnen där.

Ebba Busch Thor: "Skyldighet att hjälpa"

Därför är hon beredd att riskera livet.

– Vi har en skyldighet att hjälpa människor att överleva terrorn och få stopp på grymheterna i Syrien. Men vi måste också ge människor en möjlighet att bygga en framtid i områdena nära Syrien.

Enligt Ebba Busch Thor måste Sverige framöver ha fokus på biståndsarbete som är mer långsiktigt.

– Det handlar om att trycka på för möjligheterna till arbete.

I dag finns totalt 630 000 registrerade flyktingar i Jordanien, men enligt vissa bedömare kan det vara minst lika många syrier som inte är registrerade.

– Ingen av dem får lov att arbeta. Det gör att det blir otroligt tuffa anspänningar både på Jordanien som land, men också på familjerna som saknar en meningsfull vardag.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag