”Det är svårt att förstå för er vanliga människor”

Brian Sandberg berättar nu om hur han ångrar livet inom Hells Angels och Bandidos.
Foto: Discovery Networks Danmark

Premium: Brian Sandberg har under många år varit en stor profil i både Hells Angels och Bandidos i Danmark.

Han har dömts till fängelse för grova brott och har själv utsatts för mordförsök flera gånger.

Nu ångrar Brian Sandberg sitt val av livsstil.

Här är hans råd till unga i den kriminella världen.

Största misstaget under tiden i Hells Angels.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

I Danmark kallas en medlem i ett kriminellt mc-gäng för en ”rocker”. Den kanske mest kända profilen i den miljön är Brian Sandberg, 55. 

Genom att bära exklusiva kläder och alltid sätta en ära i att vara prydlig fick han smeknamnet ”Gucci-rockeren”.

Han har levt nästan ett helt liv i den kriminella världen och är i det närmaste unik eftersom han varit medlem i både Hells Angels och Bandidos. Men han har också blivit utslängd ur båda klubbarna.

Under flera år var han inblandad i konflikter mellan Hells Angels och andra gäng. I februari 2009 skadades han själv. Sandberg satt på ett fik nära Ströget i Köpenhamn när han plötsligt blev beskjuten.

Brian Sandberg fördes till sjukhus i ambulans och troddes först vara allvarligt skadad - men det visade sig att han inte träffats av någon kula, utan enbart av glassplitter. Han kunde lämna sjukhuset samma dag.

Vid ytterligare två tillfällen utsattes Brian Sandberg för mordförsök. Men när krutröken hade lagt sig var det han själv som fick ta steget in i fängelse. 14 män med olika kopplingar till Hells Angels blev dömda till både kortare och längre fängelsestraff.

Kunde slå ner folk på bussen

Brian Sandberg dömdes först till tolv års fängelse i den danska motsvarigheten till tingsrätten för att ha beordrat ett mordförsök, men högre instans lindrade straffet och dömde honom bara för att ha beordrat ett så kallat ”kølleoverfald” vilket är ett överfall där ett basebollträ eller annat liknande tillhygge används.

Han har tidigare sagt att det egentligen var småsaker som startade konflikten, som med tiden utvecklades till ett regelrätt mc-krig. 

– Det blir en våldsspiral, när den väl har startat är den oerhört svår att stoppa, säger han till Ekstrabladet. 

Men för Brian Sandberg tog det stopp. Efter att ha blivit utslängd från Bandidos befann han sig plötsligt i ett helt vanligt liv. Det var, enligt honom, det bästa som kunde hända.  

Han har arbetat som sopgubbe och pokerproffs. Nu lever han på att hålla föredrag. 

I dokumentären ”Mitt liv som gangster”, som går att se på danska Discovery Plus, berättar han att han under sin tid i Hells Angels och Bandidos gick i gång på pengar, makt och att skapa fruktan. Han beskriver tiden som högst omoralisk. 

– För att komma fram på bussen kunde jag slå ner folk, det mår jag dåligt av i dag. 

Brian Sandberg blev känd för sin exklusiva klädstil under sin tid i Hells Angels.
Foto: CLAUS BONNERUP / POLFOTO/IBL
Brian Sandberg har även varit med i Bandidos.
Foto: Unger Anthon
Under flera år var Brian Sandberg inblandad i konflikter mellan Hells Angels och andra gäng.
Foto: TOPNEWS

”Jag har levt ett dumt liv”

Brian Sandberg lockades djupt in i den kriminella världen när han som ung satt i fängelse efter att ha varit inblandad i en knarkhärva. Han började umgås med personer från mc-miljön som hade dömts för mord. 

– Det är svårt att förstå för er vanliga människor, men det var fascinerande. Jag fick den första känslan hur det är att ha makt. När jag tittar tillbaka på den tiden inser jag hur löjligt det var. 

I en intervju med TV2 tar han avstånd från sina år i den kriminella världen. 

– Jag har levt ett dumt liv. Jag skulle lagt min tid på de som ville mig gott. 

Brian Sandberg är en av de som ligger bakom grundandet av AK81 som är en stödgrupp till Hells Angels. AK81 rekryterar främst unga män. Men nu råder Sandberg unga att lämna det kriminella livet och välja en helt annan väg.

– Det solklara livsvalet bör vara att skaffa en utbildning och ett fast jobb så att man inte behöver vara rädd för att det bankar på dörren och polisen kommer instormandes. 

Kan fungera som förebild

Peter Svensson arbetar med avhopparverksamhet på svenska Catena stöd & utveckling. Han var själv medlem i mc-gänget Brödraskapet Wolfpack, innan han hoppade av. 

Han tycker det är positivt att Brian Sandberg är ute och berättar om sitt liv och kan fungera som en förebild. 

– Om unga vuxna kan lyssna och lära sig om vad andra har varit med om i den kriminella världen kan de bearbeta sin egen situation. Det kan ge en förståelse vad man kan ställas inför i den världen. Men det finns ingen enskild lösning till den här problematiken. 

Att Brian Sandberg har varit högt uppsatt inom Hells Angels och Bandidos är ingen nackdel. Tvärtom. 

– Om man kan berätta om sin egen bakgrund kan de som är på väg att nosa på den världen känna igen sig, säger Peter Svensson och fortsätter:

– Det får inte bli en glorifiering av det kriminella, men samtidigt är det viktigt att berätta varför man lockades in i det. 

Peter Svensson arbetar med avhopparverksamhet på Catena stöd & utveckling.
Foto: Privat / Privat
Han var själv medlem i mc-gänget Brödraskapet Wolfpack, innan han hoppade av.
Foto: POLISEN

Svårt att lämna mc-gäng

Både Brian Sandberg och Peter Svensson har bakgrund i mc-gäng. Att lämna den miljön är ingenting man gör lättvindigt. 

– Det ser olika ut vid varje tillfälle och det beror på relationen till de som styr organisationen. Om organisationen i konflikt är det totalförbjudet att lämna, säger Peter Svensson. 

Men om man har grundliga skäl och har en god relation till de som styr är hans uppfattning att det går att lämna.

– Alla medlemmar har en rösträtt och sen har presidenten ett avgörande beslut. Om medlemmarna röstar ja till att det okej att någon vill lämna, då får den personen ofta lämna. Men tyvärr finns det inget facit för det här för det ser olika ut vid varje tillfälle. 

Hur man lämnar den kriminella världen:

Peter Svensson arbetar med avhopparverksamhet på Catena stöd & utveckling. Här är hans tips till män eller kvinnor som vill lämna den kriminella världen.


”Det viktigaste är att det finns hjälp att få. Framtiden kan bli ljusare, det går att förändra sig själv. Men det kommer vara svårt, det kommer motgångar. Vi arbetar med ett 18-månadersprogram. Många tycker det tar lång tid och det är jobbigt att byta bostadsort, vilket man oftast måste. Men man måste ställa sig frågan om det kan bli bättre än där man är nu. Om man lever under stress och är paranoid kanske man vågar testa något under 18 månader för att se om det blir bättre?”

Sonen har inte fått tiden han förtjänat

Brian Sandberg skulle mer än gärna vilja byta ut sin tid i den kriminella världen om han hade kunnat. 

– Det är förlorade goda år som jag hade kunna ägna åt allt möjligt annat. 

Det är framför allt en sak Brian Sandberg ser som ett misstag under sin tid i Hells Angels och Bandidos. Att han inte har kunnat ge sin son den tid och uppmärksamhet han har förtjänat. 

– Man borde tänka ”nu har jag satt det här barnet till världen och jag ska ta det hela vägen in i mål” men på det sättet har jag gjort alla fel som far. 

Han ångrar sitt livsval, men han tycker inte att han ska fortsätta straffas för vad som hände under hans tid i Hells Angels och Bandidos. 

– Jag har fått mitt straff och det var välförtjänt men jag har suttit min tid. Jag kan inte fortsätta sona ett brott som jag redan fått mitt straff för. 

BRIAN SANDBERG

Lovande i Taekwondo 

Brian Sandberg växte upp i Slagelse på västra Själland. Han var i unga år en stor talang i Taekwondo och boxning. Under flera år arbetade han som dörrvakt, det var då han kom i kontakt med den kriminella världen och började bland annat sälja narkotika. 

• Snabbt en av ledarna i Hells Angels

I samband med att Brian Sandberg avtjänade ett sjuårigt fängelsestraff för inblandning i en knarkhärva blev han 1991 medlem i Hells Angels i Danmark.

Han blev snabbt en av de högsta ledarna i klubben.

• Tvingades lämna

1998 tvingades han lämna Hells Angels efter brott mot klubbens egna interna regler. Bland annat ska han ha lurat av en provmedlem pengar.

• Blev livvakt

Efter utsparkningen for han utomlands och var bland annat livvakt åt den skandalomsusande finansmannen Stein Bagger.

• Återkom – och lämnade

Brian Sandberg togs till nåder av Hells Angels och blev åter medlem men lämnade klubben återigen i slutet av 2012 för att i stället gå till Bandidos.

• Utsparkad – igen

Men även Bandidos sparkade ut honom våren 2015 efter att han figurerat i en sexchatt med en exfru till en av klubbens medlemmar.

Efter det gjorde både Hells Angels och Bandidos klart att han aldrig mer kan bli medlem hos dem. ”Han kastades ut, och är fortfarande oönskad i vår miljö. Det är hans person, han passar inte in hos oss och uppenbarligen inte hos Bandidos”, sade Hells Angels presstalesman Thomas Gramstrup till Ekstrabladet då.

• Nya karriärer

Brian Sandberg inledde ett ”vanligt liv”. 2016 meddelade han att han satsade på en ny karriär, som sopgubbe, men efter bara några månader sadlade han om igen och blev i stället pokerproffs. Nu håller han föredrag om sitt liv i den kriminella världen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Unika inblicken i okända Stockholmsgänget NBA

Premium: Gängtatueringar • Handslag • Kassan • Territoriestrid • Snapchathån

Sambon får 2,3 miljoner om jag dör – jag riskerar att bli utan arv

Premium: ”Han får miljoner om jag dör först” • Experten: ”Nonchalant”

Rådet till Riksbanken: Fortsätt höja räntan

Premium: Börsprofilerna: Så bör man agera framåt