Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är sjukt att det här är yttranden från nämndemän”

"Det här handlar om att jag har blivit misshandlad. Han har utövat våld mot mig. Vad har det med vad han har för familj att göra?", säger den misshandlade kvinnan i en intervju med TV4.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Den 26-åriga kvinnan anmälde sin exman för misshandel.

Men i februari friades han i Solna tingsrätt – en dom som nu har blivit mycket uppmärksammad.

– Det är sjukt att det här är yttranden från nämndemän, säger kvinnan till TV4.

Det var i februari som Solna tingsrätt meddelade den friande domen, som nu har fått omfattande kritik. I domen friades en man från misstankarna om att 2015 ha misshandlat sin dåvarande hustru – delvis för att han verkade komma från en ”bra familj” och för att inte kvinnan ansågs tillräckligt trovärdig.

Rätten ifrågasatte bland annat att hon inte visade mer känslor när hon berättade sin historia. Tingsrätten anser också att kvinnan borde ha vänt sig till makens familj, inte till polisen, eftersom paret gift sig enligt sharialag.

Den drabbade kvinnan, som polisanmälde sin make, har nu pratat med TV4.

– Hur vet ni att hans familj är finare än min familj? Vad vet ni om min familj? Vad vet ni om hans familj? säger hon till tv-kanalen.


LÄS MER: Nämndemannen har gått emot juristdomaren tidigare 


26-åringen fortsätter:

– Det här handlar om att jag har blivit misshandlad. Han har utövat våld mot mig. Vad har det med vad han har för familj att göra?

Kvinnan säger att i Mellanöstern har inte kvinnorna några rättigheter. Där kan de inte vända sig till polisen – men det kan de i Sverige.

Den misshandlade kvinnan är mycket kritisk mot Ebtisam Aldebe (bilden) och Hasan Fransson, de tvä nämndemän som under måndagen uteslöts från Centerpartiet.
Foto: SVT / SKÄRMDUMP

Nu är hon mycket kritisk mot de två nämndemän som under måndagen uteslöts från Centerpartiet. De två nämndemän som ville fria mannen:

Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson.


LÄS MER: MP-politiker i stöd till nämndemannen: Inget konstigt med domen 


– Jag tycker att det är sjukt att det här är uttalanden från nämndemän, säger kvinnan till TV4.

26-åringen säger att hon tycker det hela är "frustrerande, provocerande och det känns overkligt".

Kvinnans målsägandebiträde säger att hon är tacksam för allt stöd hon har fått efter att domen uppmärksammats. 

"Min klient känner sig mycket kränkt av domen. Tingsrättens dom bygger på fördomar och man hänvisar till kultur på ett sätt som saknar relevans", säger kvinnans målsägarbiträde, Amana Ayob Landin i ett mejl. 

Hon fortsätter:

"Domskälen är inte heller förenliga med de principer som en rättsstat vilar på. Tingsrätten väljer till exempel att inte tro på målsäganden för att hon vänt sig till polis i stället för till mannens släktingar. Detta är enligt min uppfattning mycket anmärkningsvärt."

En nämndeman och lagmannen ville dock se mannen fälld. De anser att kvinnans berättelse "varit detaljerad, sammanhängande och utan motsägelser" medan de anser att mannens berättelse varit "osammanhängande och ologisk".

LÄS MER:  Anne Ramberg om domen: "Hör inte hemma i en svensk domstol" 


Kvinnan tacksam för allt stöd efter domen

Domen har mötts av mycket skarp kritik och de två centerpartistiska nämndemän som ville se mannen friad har nu uteslutits ur partiet. 

"Min klient känner sig tacksam för det stöd hon har fått och hon emotser en ny prövning i hovrätten. Den skiljaktiga meningen, där bland annat juristdomaren ville fälla till ansvar, är välmotiverad och är i enlighet med den syn på bevisvärdering som är värdig en rättsstat", säger Amana Ayob Landin.

Hon fortsätter:

"Målsägandens förhoppning är att hennes fall ska till leda en debatt som innebär att inte någon annan ska behöva utstå att få en liknande dom."

Domen är överklagad till hovrätten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.