Margareta Strömstedt Foto: Gunilla Sikström
Margareta Strömstedt Foto: Gunilla Sikström

"Det är så vansinnigt"

Publicerad
Uppdaterad
Astrid Lindgrens släkt och vänner blir bestörta över Sverigedemokraternas tal om författarinnan.
- Hon skulle ha varit den ledande opinionsbildaren mot Sverigedemokraterna, säger Margareta Strömstedt.
I ett tal på Sverigedemokraternas landsdagar i dag använde partisekreterare Björn Söder barnboksförfattaren Astrid Lindgren och hennes verk för att måla upp partiets politik.
Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman tycker det är absurt att hennes mamma tas med i ett tal av Sverigedemokraterna:
- Det var så fullständigt självklart för mamma att aldrig avvisa ett barn som skulle komma till Sverige.

"Vansinnigt"

Margareta Strömstedt, nära vän till Astrid Lindgren under 40 år och författare till hennes biografi, säger:
- Det är så vansinnigt mot allt vad Astrid Lindgren står för.
- Hon skulle ha varit den ledande opinionsbildaren mot Sverigedemokraterna tror jag, säger Margareta Strömstedt.

"Skulle ha blivit ledsen"

Bo Strömstedt, också nära vän till Astrid Lindgren, säger:
- Astrid Lindgren skulle ha blivit ledsen, bedrövad, förbannad, arg över att dras in i propaganda för ett parti som strider mot alla hennes ideal, säger Bo Strömstedt.
Vad skulle Astrid Lindgren ha sagt?
- Hon kryper nog ut och tar honom i hampan, klappar honom på kinden och säger sedan ”Gå hem till mamma, lilla du”, säger Margareta Strömstedt.
- Hon skulle nog ha sagt ”Lille vän. Ovanligt lille vän”. Och sedan blivit fruktansvärt arg, säger Bo Strömstedt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag