Lars Ohly och Mona Sahlin reagerar starkt på Expressens avslöjande om att bloggaren Henrik Andersson har jobbat som porrfilmare. Foto: Cornelia Nordström
Lars Ohly och Mona Sahlin reagerar starkt på Expressens avslöjande om att bloggaren Henrik Andersson har jobbat som porrfilmare.  Foto: Cornelia Nordström

"Det är pinsamt"

Publicerad
Uppdaterad
Riksdagspartierna går till attack mot Piratpartiet efter Expressens avslöjande om kopplingarna till porrkungen Carl Serung.
- Jag känner vämjelse, säger Mona Sahlin.
- Det är pinsamt, säger Lars Ohly.
Den nyliberale bloggaren Henrik Alexandersson kommer att anställas av Piratpartiet, och blir blivande EU-parlamentarikern Christian Engströms högra hand i Bryssel.
I går kunde Expressen avslöja att Henrik Alexandersson har jobbat som kameraman åt porrkungen Carl Serung, som förnedrade unga tjejer i porrfilmer som spelades in på mitten av 90-talet.
- Jag såg hur han spottade på tjejer och tvingade dem att slicka hans fötter. Och han gav dem vin och sprit. Jag gillade inte det, så jag gick till medierna, som redan var intresserade av Serungs verksamhet. Till slut lyckades jag smuggla ut en film, som visades i "Svart eller vitt" på TV4. I filmen förnedrar Serung en ung tjej, sade han i gårdagens Expressen.
Efter programmet tvingades Carl Serung fly landet.

Går till angrepp

Nu går riksdagspartierna till angrepp mot Piratpartiet. S-ledaren Mona Sahlin avråder dem från att anställa Henrik Alexandersson.
- Jag skulle inte välja en sådan medarbetare. Det tycker jag inte att Piratpartiet borde göra heller, säger hon.
I går sa Christian Engström att "spela in porr är en bransch som alla andra". Uttalandet gör Mona Sahlin upprörd.
- Porr är inte som vilken bransch som helst. Nu blir jag upprörd. Den som inte har fattat kopplingen mellan människohandel, trafficking och porrindustrin, har inga ögon att se med, säger hon.

"En unken kvinnosyn"

Även Lars Ohly reagerar starkt på Expressens avslöjande.
- Det är pinsamt för Piratpartiet. Det är en unken kvinnosyn som visades i Carl Serungs verksamheter, säger han.
Expressen har förgäves sökt partiledaren Rick Falkvinge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag