Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är något som SD:s väljargrupp kan förlåta”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anklagelserna om att Peter Lundgren tafsat på en partikamrat är allvarliga anser Expressens statsvetare Jenny Madestam. Men hon tycker att det återigen visar på olikheterna mellan SD och de andra partierna.

– Inget annat parti skulle ha en företrädare som inför kamera står och säger att man tagit en partikollega på brösten, säger hon. 

Hur allvarligt är det att det ens inträffar?

– Det är mycket allvarligt. Det som är lite intressant är att det i något annat parti inte skulle ha en företrädare som inför kamera står och säger att man tagit en partikollega på brösten. Skulle det förekomma så skulle personen bli bortlyft omedelbart. Min bedömning är ändå att de väljare som överväger eller ska betraktar det här som mindre problematiskt än vad man skulle gjort i ett annat parti. 

Varför är det så?

– Det ligger fast att väljarna uppfattar Sverigedemokraterna som ett annat parti, som inte är som alla andra, de står på vanligt folks sida och då kan svängarna tas ut ibland. Men självklart är det problematiskt, under hela metoo var de till exempel tydliga med att det här är viktiga frågor, och de har jobbat för att locka fler kvinnor. Men å andra sidan - precis som Peter Lundgren sa – det här kan nog de flesta känna igen sig i. Det här är något som SD:s väljargrupp kan förlåta. 

Hur mycket kan Jimmie Åkesson borsta bort de här frågorna med ”vi har talat med kvinnan”? 

– Nu har man tvärt om gått på den kvinnan som velat uppmärksamma det här. Det kan tyckas mycket motsägelsefullt men Peter Lundgren är en stark person, ett dragplåster, att börja diskutera hans lämplighet finns inte på kartan för Jimmie Åkesson. Men det är inte otänkbart att det här kan bli en intern diskussion efter valet. Det är en unken kultur naturligtvis.