Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är någon som hjärntvättar våra barn"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens reporter Diamant Salihu har träffat fadern till tre söner som misstänks ha stridit för terrororganisationen Islamiska staten. Sedan en månad tillbaka är hans yngste son försvunnen, och fadern tror att han är tillbaka i Syrien.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Arbetslösheten är hög och det sociala utanförskapet stort i Örebrostadsdelen Vivalla, där de tre bröderna kommer ifrån.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
RÖSTER FRÅN VIVALLA. "Jag tror att en del av killarna letade efter ett äventyr, men många återvände ganska snabbt. Jag tror de upptäckte att det var allvar och inget äventyr i den bemärkelsen."Fredrik Malm vid Örebropolisens ungdomsenhet i Vivalla tror inte nödvändigtvis att de här personerna har radikaliserats.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
RÖSTER FRÅN VIVALLA. Khader Abadir, 24, också han somalier, som majoriteten av de som åkte till Syrien förra året, uttrycker oro för att fler ska rekryteras.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
RÖSTER FRÅN VIVALLA. "Säpo säger att de kan få i uppdrag att göra något i Sverige. Om man ser det från den synvinkeln kan vi säga att de kan bli farliga. Men jag kan inte stigmatisera dem. Det vore naivt."Mahdi Warsama, ordförande för föreningen Afrikas Horn Kultur Centrum i Örebro, vill inte stämpla återvändarna som farliga.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

ÖREBRO. Tre bröder åkte till krigets Syrien.

När de kom hem till Örebro var en av dem svårt skadad.

Nu misstänks den yngste brodern ha åkt tillbaka.

- Jag oroar mig varje dag för att min son är med i IS och att han ska dödas av amerikanska flygplan, säger pappan.

Vi träffar pappan efter en lång arbetsdag. Han är rödsprängd i ögonen, plågad av oro.

Den 23-årige sonen har varit försvunnen i en månad. Pappan har fått information om att sonen åkt tillbaka till Syrien.

- Han sa inget om IS eller jihad. Han var tyst och ville inte säga något till mig, säger pappan.

Det syns på honom att han känner skam, skam för att en av hans söner kan ha anslutit sig till Islamiska staten, en terrororganisation som försöker skapa ett kalifat i Syrien och Irak där stränga sharialagar gäller. Motståndare har och avrättats och halshuggits. Deras huvuden har satts upp på pålar för att sätta skräck i städerna de tagit över.

- Jag är rädd att jag inte kommer att få se honom igen. Nu är det fullt krig i hela Syrien. Det är inte som första gången han var där. Han visste vad han återvände till. Jag är rädd att han krigar också, med vilka vet jag inte. Det är möjligt att han krigar tillsammans med Islamiska staten, säger pappan.

Åkte ner förra sommaren

I slutet av sommaren 2013 var 23-åringen bland det tiotal unga män från stadsdelen Vivalla i Örebro som reste till Syrien.

23-åringen åkte ner tillsammans med två äldre bröder, båda kända av polisen för bland annat drogrelaterade brott. Den äldste är 27 år och dömd för vapenbrott efter att ha påträffats med en pistol av märket Zastava. Han blev villkorligt frigiven sommaren 2012.

När vi besöker Vivalla är det många som vet vilka de unga männen är. Men få vågar uttala sig med namn.

- Jag vill inte riskera mitt liv, säger en ung kvinna som väntar på bussen på Poesigatan.

- De dödar mitt eget folk, säger en 20-åring, med rötterna i Irak, som bott i Vivalla i hela sitt liv.

Han beskriver området som "det bästa stället i hela Sverige - i hela världen".

- De har hjärntvättats, säger Khader Abadir, 24, somalier, liksom majoriteten av de som åkt till Syrien.

Stort utanförskap

Personliga assistenten Marit Åsenlund, 54, beskriver ett hårt klimat i Vivalla. Hon talar om ett område med hög arbetslöshet och socialt utanförskap. Få väljer att studera efter gymnasiet.

- De som har åkt har väl gjort det för att vara balla. De vill visa att de kan något, säger hon.

De flesta i gruppen som åkte till Syrien är kända av polisen, berättar Fredrik Malm på Örebropolisens ungdomsenhet i Vivalla. Enligt anhöriga motiverades de unga männen att resa efter att Syriens president Bashar al Assad använt kemiska stridsmedel mot sitt folk. I olika omgångar flög de sedan ner till Turkiet och korsade gränsen till Syrien med hjälp av smugglare. De ska ha uppehållit sig i en by på den syriska sidan, nära turkiska gränsen, hävdar anhöriga. Efter några veckor kom kriget till byn.

Äldste brodern skadad

Den äldste i brödratrion, 27-åringen, som arbetat som lärare i Örebro, befann sig i ett hus som besköts av en pansarvagn från regimstyrkorna.

- Han fick en stor sten över ryggen och skadades svårt, säger pappan.

Örebroaren kördes till Turkiet. Flera av vännerna greps enligt uppgift av gränspolisen och utvisades till Sverige. Men 27-åringen var för allvarligt skadad och fördes till ett turkiskt sjukhus för operation. Han fick skruvas ihop och vårdades under flera veckor i Turkiet. När han återhämtat sig tillräckligt utvisades även han till Sverige.

Sedan hemkomsten förra vintern har han vårdats på svenskt sjukhus. Han fick operera bort skruvarna i Örebro och går nu på sjukgymnastik som ett led i rehabiliteringen. För tillfället är han sjukskriven.

Efter det att den skadade 27-åringen återvänt kom även hans båda bröder hem. Det gjorde även flera av kamraterna som rest samtidigt till Syrien. I förhör med Säkerhetspolisen har de konsekvent vägrat avslöja vad de gjorde i Syrien. Inte heller för anhöriga, socialtjänst eller de lokala föreningar som försökt hjälpa dem in i samhället efter återvändandet har de berättat något.

"Vill inte prata med någon"

- De vill inte prata med någon. Säpo har sagt till mig att man är rädd för att ungdomarna fick utbildning i att kriga och att de är farliga för Sverige. Men barnen säger inget ens till mig. De vet att jag hatar det som pågår i Syrien och Irak, säger pappan.

Några av de unga männen har uppgett att de jobbat för en hjälporganisation, men de har inte sagt vilken.

När Expressen pratar med 27-åringen förnekar han först att han ens varit i Syrien. När han inser att vi vet detaljer om skadorna och sjukhuset, säger han:

- Varför ska jag berätta om det här? Jag har inget med det att göra.

Han erbjuds att förklara varför han, liksom många unga män från Sverige, åker till ett krigshärjat land.

- Jag vet inte vad jag ska säga.

Jag vill förstå vad som drar er och andra ungdomar dit. Kan du berätta?

- Ibland när man berättar varför så hjälper det inte, för medierna lägger inte upp så som man sagt det. Jag har sett de som gjort det tidigare. Deras budskap kommer inte fram till hundra procent. Därför är det så svårt för er att få tag på de grabbarna, säger 27-åringen.

Brodern hävdar - tvärtemot pappan och de misstankar som finns inom polisen - att 23-åringen inte alls åkt till Syrien. Storebrodern hävdar i stället att 23-åringen rest till släktingar i England. Vi har förgäves bett om att få komma i kontakt med 23-åringen.

"Tyckte han skulle plugga"

Efter att de unga männen hade återvänt till Vivalla erbjöds de hjälp att komma i arbete och påbörja studier. Den 23-åring, som nu misstänks ha återvänt till kriget, påbörjade en mekanikerutbildning. Men efter bara några veckor tvingades han sluta.

- De tyckte att han skulle återvända till komvux och läsa upp några betyg. Han blev förbannad och sa: "Det räcker nu. Jag vill inte utbilda mig mer". Sedan var han bara hemma. Jag märkte att han kände sig misslyckad och värdelös, säger pappan.

Förgäves försökte pappan motivera sonen att inte ge upp, utan utbilda sig eller söka jobb.

- Han sa: "Okej, jag ska söka jobb". Sedan försvann han. Om han hade fått fortsätta utbildningen hade han varit kvar här.

En vän till sonen har uppgett att 23-åringen är tillbaka i Syrien. Men hur han hade råd att resa dit igen, det förstår inte pappan. Sonen fick drygt 3 000 i bidrag.

- Det räcker inte. Någon måste ha hjälpt honom. Enda hoppet jag har är att han återvänder när pengarna tar slut, säger pappan.

Är troende muslimer

Flera källor uppger att bröderna och flera av de som varit i Syrien är troende muslimer. Några få av de som återvänt uppges ha blivit mer "fanatiska".

Pappan till de tre bröderna beskriver sig själv som en moderat muslim, absolut inte radikal.

- Jag har frågat om de intresserar sig för islamiska staten. De har sagt "nej, nej". Men jag förstår att de inte säger något till mig. De vet att jag är emot allt som IS står för.

Hur känns det som förälder att tre söner valt att åka dit på det här sättet?

- Fruktansvärt. Jag känner mig maktlös. Jag kan inte stoppa dem från att åka. Det kan inte polisen eller Säpo heller.

Pappan vädjar till den nya regeringen att sätta in insatser för att hjälpa utsatta ungdomar i utanförskapsområden med arbete och studier, för att fånga upp de som är svaga för påtryckningar från extremister.

- Polisen måste fokusera på de som lockar ungdomarna. Man måste hitta nätverket som skickar ungdomarna till kriget, som lockar ner dem och köper deras biljetter. Utan finansiering skulle de inte ha råd. De har ju inga jobb.

Hoppas han läser artikeln

Pappan misstänker att rekryteringen främst sker via sociala medier som Facebook.

- Det är någon som hjärntvättar våra barn. Vi föräldrar är oroliga att fler ska åka ner.

Nu följer han spänt nyhetsrapporteringen om USA-alliansens flygattacker. Många av bomberna landar i norra Syrien.

Pappan är tårögd när han vädjar till sonen, som han innerligt hoppas kan läsa artikeln.

- Kom tillbaka så snabbt som möjligt, innan du blir dödad eller skadad.

Äldste brodern

Man, 27 år

27-åringen skadades svårt i Syrien hösten 2013 när en pansarvagn sköt mot ett hus. Han opererades i Turkiet och skickades sedan tillbaka till Sverige och Örebro där han fått vård och rehabilitering.

Dömdes i januari 2012 till två månaders fängelse för vapenbrott och narkotikabrott. Han blev villkorligt frigiven från det fängelsestraffet i juli 2012.

I januari 2013 dömdes han till dagsböter för narkotikabrott.

Mellanbrodern

Man, 25 år

25-åringen var med till Syrien 2013 och återvände efter några veckor.

Förekommer flitigt i belastningsregistret, flera tillfällen för narkotika- brott, senast i januari 2012.

Dömdes 2009 till ett år och åtta månaders fängelse för rån och två fall av narkotikabrott.

Yngste brodern

Man, 23 år

23-åringen var i Syrien 2013 och misstänks för en månad sedan ha återvänt för att ansluta till terrororganisationen Islamiska staten.

Inte dömd för några brott.

Var en fotbollstalang som yngre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.