Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är mycket möjligt att det var honom jag såg”

Sonen Mårten Palme var en av de sista som såg Olof Palme i livet. Han tror att chefsåklagaren har rätt som pekar ut Stig Engström som mördaren.
Mårten Palme.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, pekas ut som Palmes mördare.Foto: Skärmdump SVT
Sonen säger till norska VG att det är ”mycket möjligt” att det var Stig Engström han såg som följde efter Olof och Lisbeth Palme efter biobesöket på Grand.Foto: JAN WIRÉN
Stig Engström har av utredarna pekas ut som Olof Palmes misstänkta mördare.Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK

Efter biobesöket tog Mårten Palme farväl av sina föräldrar.

Nu säger sonen till norska VG att det är ”mycket möjligt” att det var Stig Engström som han därefter såg följa efter Olof och Lisbeth Palme. 

– Personen jag såg hade väldigt liknande kläder som Engström, säger han till tidningen. 

På onsdagen lämnade chefsåklagare Krister Petersson sitt historiska besked: Stig Engström pekas ut som den misstänkta mördaren och förundersökningen kring mordet på Olof Palme läggs ned. 

I en intervju med Expressen efter beskedet sa den förra statsministerns son Mårten Palme att han tror att Stig Engström är skyldig. 

– Det är kusligt, det tycker jag verkligen. Det är uppenbart också att han ljuger. Det är en obehaglig känsla. 

Mårten Palme om ”Grandmannen”

Efter mordet skulle polisen gäckas av den stora gåtan som kallades Grandmannen – som följde efter Olof och Lisbeth Palme efter biobesöket 1986. 

I Thomas Petterssons bok ”Den osannolika mördaren” berättade Mårten Palme att den ”Grandmannen” liknade Stig Engström. 

– Han har sådana glasögon som jag uppgav i första vittnesmålet och den här kepsen också. Jag kan bara konstatera att han stämmer överens med det vittnesmålet, har Palme-sonen tidigare sagt till Expressen. 

I en intervju med norska tidningen VG, efter utpekandet av chefsåklagaren, säger Mårten Palme att det är ”mycket möjligt” att det var just Stig Engström som han såg följa efter hans föräldrar.

– Personen jag såg hade väldigt liknande kläder som Engström. Det är mycket möjligt att det var honom jag såg, säger han. 

Förhördes under mordnatten

Under mordnatten, bara timmar efter mordet på statsministern, förhördes Mårten Palme som uppgav att han sett man som före mordet stått vid ett skyltfönster och tittat mot Olof Palme.

Efter att föräldrarna och sonen skilts åt ska samma man följt efter Olof och Lisbeth Palme. 

Då beskrev Mårten Palme honom som en kraftigt byggd, 180 centimeter lång man runt 40 år gammal, bärandes på en keps och stålbågade glasögon. 

Mårten Palme blev tillsammans med sina två bröder informerade om Krister Peterssons slutsats på måndagen. 

Se intervjun med åklagaren Krister Petersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.