Efter regeringens vårbudget, som överlämnades till riksdagen i tisdags, drabbade på onsdagskvällen huvudpersonerna samman i Expressens tv-studio.
Efter regeringens vårbudget, som överlämnades till riksdagen i tisdags, drabbade på onsdagskvällen huvudpersonerna samman i Expressens tv-studio.

"Det är många i Sverige det inte alls går bra för"

Publicerad

Sverige går som tåget – men skatterna måste ändå höjas.

Det var budskapet från finansminister Magdalena Andersson (S) när hon i kväll mötte skuggfinansminister Ulf Kristersson (M) i en tv-duell i "Bara Politik – med Niklas Svensson".

– Regeringen har verkligen en enkel modell: Om vi bara höjer skatten för allt som rör sig och alla som jobbar, då finns det oändliga pengar till välfärd, konstaterade M-toppen.

Efter regeringens vårbudget, som överlämnades till riksdagen i tisdags, drabbade på onsdagskvällen huvudpersonerna samman i Expressens tv-studio.

Finansminister Magdalena Andersson hävdade inledningsvis att regeringen vänt stora underskott till stora överskott, och att ekonomin nu går på högvarv.

– Och fler och fler kommer i arbete.

M-toppen: "Inget förvånande"

Men Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson var inte imponerad.

– Det går bra i svensk ekonomi, för det är högkonjunktur. Definitionen är att då växer jobben till, och de offentliga finanserna blir starkare. Det är sådant som händer i högkonjunktur. Det är inget förvånande eller chockerande. Min kritik är att det bara går bra för en del i Sverige, men det är många det inte alls går bra för.

 

LÄS MER: Anna Kinberg Batra stänger dörren för Annie Lööf

 

Enligt Kristersson måste regeringen lösa det faktum att många utrikesfödda i dag står utan jobb.

– Vi har en extrem tudelning. Det går väldigt bra för människor som har utbildning och kan svenska språket, men det går väldigt dåligt för några hundra tusen personer som har kommit hit de senaste åren och som inte har utbildning, inte kan svenska och inte har erfarenheter.

400 000 arbetslösa i februari

I februari i år var närmare 400 000 människor arbetslösa i Sverige.

– Det är jag självklart inte nöjd med, och därför har regeringen från dag ett arbetat hårt med att fler människor ska komma i arbete, säger finansministern, och fortsätter:

– Alla som kan arbeta ska också arbeta, och det gäller också människor med utländsk bakgrund. Svaret är inte att sänka skatten, vilket är Ulf Kristerssons recept på allting.

 

LÄS MER: Hur röstar David Batra?

 

Magdalena Andersson välkomnade i debatten LO:s förslag om en ny modell för etablering av nyanlända, så kallade utbildningsjobb.

– Jag tycker det är jättebra att LO tar det här initiativet, och jag hoppas att Svenskt näringsliv svarar upp mot det, så man kan inleda förhandlingar.

Andersson: "Riksdagen ska inte besluta"

Är det lättare att acceptera låglönejobb om det är LO som föreslår dem?

– Självklart tycker vi att löner ska sättas av arbetsmarknadens parter. Jag tycker inte som en del partier i Sverige att riksdagen ska sitta och besluta om att sänka svenska folkets löner, konstaterade Magdalena Andersson.

Ulf Kristersson:

– Mitt tålamod är inte så jättelångt i de här frågorna. Om det inte händer något det kommande året måste vi vara beredda att gå in med politiken också.

 

SE HELA PROGRAMMET – OCH TIDIGARE AVSNITT – HÄR!

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag