Richard Jomshof: Det är klart att vi har bevis

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.
Foto: Mikael Sjöberg
Gustav Kasselstrand är en av de personer som riskerar att uteslutas ur SD.
Foto: Olle Sporrong

Gustav Kasselstrand menar att moderpartiet inte har några bevis mot SDU.

Nu slår partisekreterare Richard Jomshof tillbaka.

– Klart det finns bevis. Vore ganska korkat av oss att dra i gång det här och sedan inför partistyrelsemötet 27 april inte ha något att lägga fram, säger Richard Jomshof till TV4.

Gustav Kasselstrand, William Hahne och ytterligare ett 20-tal SDU-medlemmar i Stockholmsområdet riskerar att kastas ut ur Sverigedemokraterna efter anklagelser om samröre med extrema grupper, däribland Nordisk ungdom.

Kasselstrand har bedyrat sin oskuld och menar att det inte finns några bevis mot honom. Samtidigt har han uppmanat partiledningen att lägga korten på bordet.

Exakt på vilka grunder medlemsutskottet utreder SDU-medlemmarna är oklart, men på torsdagsmorgonen säger partisekreterare Richard Jomshof att det vore "korkat" att sätta i gång den här processen om det inte fanns någon bevisning.

– Klart det finns bevis. Vore ganska korkat av oss att dra i gång det här och sedan inför partistyrelsemötet 27 april inte ha något att lägga fram. Det är klart att vi har bevis. Det vi försöker göra nu är att lägga pussel. Det finns många anklagelser och vi försöker se vad som stämmer, säger Richard Jomshof.

Enligt uppgifter som Expressen tidigare publicerat så ska bevisningen bland annat bestå i att Kasselstrand och Hahne på ett hotfullt sätt tvingat till sig ett USB-minne innehållandes en sekvens där en SDU-medlem "uttrycker ideologiskt avvikande synpunkter".

Även de uppgifterna ställer sig Kasselstrand oförstående till.

– Både jag och William är oförstående till vad det här handlar om. Vi känner överhuvudtaget inte till historien. Då får väl den personen som upplever sig ha blivit rånad på en USB-sticka träda fram, säger Kasselstrand.

"Beundran för Hitler"

Samtidigt står partiets högsta ledning enad i frågan.

Mattias Karlsson har tidigare skrivit att det rör sig om "personer som i skrift givit uttryck för antisemitiska konspirationsteorier, personer som uttryckt beundran för Adolf Hitler m.m.".

Under onsdagskvällen bröt även Jimmie Åkesson tystnaden när han på Facebook skrev att han hade "stort förtroende för medlemsutskottets förmåga att göra dessa otacksamma men nödvändiga avvägningar".

På onsdagskvällen skrev Paula Bieler (SD), partistyrelseledamot och med i moderpartiets inre cirkel, en debattartikel på SVT Opinion där hon menar att den som inte delar grundläggande värderingar med partiet inte heller kan vara medlem i Sverigedemokraterna.

Samtidigt försvarade hon den utredning som medlemsutskottet nu genomför av ett drygt 20-tal medlemmar, och menar att det är partiets "plikt" att utreda vidare.

"Framkommer det att personer vill driva partiet bort från ställningstaganden i dessa grundläggande frågor, är kritiska till att partiet ska ha en nolltolerans gentemot extremism och är måna om att detta innefattar minst armlängds avstånd till radikala organisationer, då kan dessa inte vara medlemmar. Då är de inte sverigedemokrater", skriver Bieler.

Gustav Kasselstrand har tidigare klargjort att han kommer att fortsätta sitt uppdrag som ordförande i SDU, oavsett om han blir utkastad ur partiet eller inte. I slutändan skulle det kunna leda till ett helt nytt ungdomsförbund, skriver Aftonbladet.

– Då kan det leda till att SD helt tar sin hand från dem och startar ett annat ungdomsförbund som knyts hårdare till moderpartiet, skriver tidningen som hänvisar till en källa med insyn i processen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.