Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är klart att det är ett genombrott"

Inrikesminister Anders Ygeman.
Foto: Tomas Leprince
Migrationsminister Morgan Johansson.
Foto: Christian Örnberg
Antalet flyktingar till Sverige har minskat den senaste veckan.
Foto: Fritz Schibli

Nu kommenterar inrikesminister Anders Ygeman och migrationsminister Morgan Johansson att antalet människor som söker asyl i Sverige minskar efter regeringens förslag om tillfälliga gränskontroller och nya tuffare regler. Morgan Johansson tror att antalet kommer minska ytterligare framöver.

– När det mer och mer sprider sig att vi har en svår situation då kommer fler välja andra länder att söka asyl, säger Johansson

Vecka 46 registrerades över 10.500 asylsökande, en rekordhög siffra i Sverige. Därefter har antalet minskat.

De senaste sju dagarna har dock bara 6134 människor sökt asyl i Sverige, enligt Migrationsverkets senaste siffror.

Inrikesminister Anders Ygeman tror att de tillfälliga gränskontrollerna som infördes 11 november spelat in.

– Jag tror att det är flera faktorer, säger Ygeman. Jag tror att det faktum att det svenska mottagandet är ansträngt spelar in. Jag tror att det faktum att vi går mot vinter spelar in. Och jag tror faktiskt på marginalen att det paket med tillfälliga gränskontroller spelat in. Så mycket kan man konstatera att de som hävdade att det skulle leda till fler verkar i det korta perspektivet ha fel.

Morgan Johansson på samma linje

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är inne på samma linje. Han tror att regeringen fått ut budskapet om att Sverige inte längre kan erbjuda samma generösa asylpolitik.

En anledning är årstiden, traditionellt går det ned på vintern. Det är svårare att röra sig på vinter. Men också det vi har sagt offentligt den senaste månaden, nämligen att Sverige har nått sin gräns har betydelse och det har hörts över hela världen.

Morgan Johansson tror att siffran kan fortsätta nedåt.

– När det mer och mer sprider sig att vi har en svår situation då kommer fler välja andra länder att söka asyl, säger migrationsministern.

"Ett genombrott för Sverige"

Morgan Johansson och Anders Ygeman träffar Expressen efter sitt möte med EU-kommisionär Dimitros Avramopoulos. Ygeman beskriver deras möte som en framgång.

– Dels för att kommissionen uttalat sitt stöd för de tillfälliga svenska gränskontrollerna, men också för att de gått med på att Sverige ska vara del av omfördelningsmekanismen, det vill säga att flyktingar som kommer till Sverige kan komma att omfördelas till andra EU-länder och dessutom att Sverige inte ska vara en del av omfördelningen från hotsports, Italiens och Grekland. Det är klart att det är ett genombrott för Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.