Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Tomas LeprinceInrikesminister Anders Ygeman. Foto: Tomas Leprince
Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Tomas Leprince
Migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Christian ÖrnbergMigrationsminister Morgan Johansson. Foto: Christian Örnberg
Migrationsminister Morgan Johansson.  Foto: Christian Örnberg
Antalet flyktingar till Sverige har minskat den senaste veckan. Foto: Fritz SchibliAntalet flyktingar till Sverige har minskat den senaste veckan. Foto: Fritz Schibli
Antalet flyktingar till Sverige har minskat den senaste veckan.  Foto: Fritz Schibli

"Det är klart att det är ett genombrott"

Publicerad

Nu kommenterar inrikesminister Anders Ygeman och migrationsminister Morgan Johansson att antalet människor som söker asyl i Sverige minskar efter regeringens förslag om tillfälliga gränskontroller och nya tuffare regler. Morgan Johansson tror att antalet kommer minska ytterligare framöver.

– När det mer och mer sprider sig att vi har en svår situation då kommer fler välja andra länder att söka asyl, säger Johansson

Vecka 46 registrerades över 10.500 asylsökande, en rekordhög siffra i Sverige. Därefter har antalet minskat.

De senaste sju dagarna har dock bara 6134 människor sökt asyl i Sverige, enligt Migrationsverkets senaste siffror.

Inrikesminister Anders Ygeman tror att de tillfälliga gränskontrollerna som infördes 11 november spelat in.

– Jag tror att det är flera faktorer, säger Ygeman. Jag tror att det faktum att det svenska mottagandet är ansträngt spelar in. Jag tror att det faktum att vi går mot vinter spelar in. Och jag tror faktiskt på marginalen att det paket med tillfälliga gränskontroller spelat in. Så mycket kan man konstatera att de som hävdade att det skulle leda till fler verkar i det korta perspektivet ha fel.

Morgan Johansson på samma linje

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är inne på samma linje. Han tror att regeringen fått ut budskapet om att Sverige inte längre kan erbjuda samma generösa asylpolitik.

En anledning är årstiden, traditionellt går det ned på vintern. Det är svårare att röra sig på vinter. Men också det vi har sagt offentligt den senaste månaden, nämligen att Sverige har nått sin gräns har betydelse och det har hörts över hela världen.

Morgan Johansson tror att siffran kan fortsätta nedåt.

– När det mer och mer sprider sig att vi har en svår situation då kommer fler välja andra länder att söka asyl, säger migrationsministern.

"Ett genombrott för Sverige"

Morgan Johansson och Anders Ygeman träffar Expressen efter sitt möte med EU-kommisionär Dimitros Avramopoulos. Ygeman beskriver deras möte som en framgång.

– Dels för att kommissionen uttalat sitt stöd för de tillfälliga svenska gränskontrollerna, men också för att de gått med på att Sverige ska vara del av omfördelningsmekanismen, det vill säga att flyktingar som kommer till Sverige kan komma att omfördelas till andra EU-länder och dessutom att Sverige inte ska vara en del av omfördelningen från hotsports, Italiens och Grekland. Det är klart att det är ett genombrott för Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag