Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är jobbigt att gå ut, tänker på Bobby varje gång"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bobbys mamma Niina Äikiä dömdes till tio års fängelse.
Foto: PRIVAT, LARS ANDERSSON

Här intill skriver tioårige Bobbys mamma Niina Äikiä, 31, om sitt nya liv - inne på kvinnofängelset Hinseberg. 

Hon berättar om resan till anstalten, om saknaden efter den döda sonen - och om en hotfull medfånge. 

"Alla är snälla förutom en som vill bråka".

Niina Äikiä, 31, och styvpappan Eddy Larsson, 40, dömdes till tio års fängelse för att ha orsakat tioårige Bobbys död. I juni förra året föll domen.

 Niina Äikiä avtjänar sitt straff på Hinsebergsanstalten i Frövi utanför Örebro. I flera brev till sin mamma Vuokko Äikiä, skriver Niina om sitt nya liv bland medfångar dömda för mord, grova narkotikabrott och andra grova brott.

 – Hon har skrivit flera brev sedan hon kom till fängelset, och vi pratar regelbundet i telefon. Vi pratade i lördags kväll. Då berättade hon att hon talat med fängelseprästen som skulle tänt ett ljus för Bobby i kyrkan, säger Vuokko Äikiä.

 Vuokko Äikiä vill att dotterns brev publiceras i Expressen. Orsaken är att hon vill visa att hon har det bättre nu i fängelset än hon hade det tidigare.


Saknar dem

 Hon saknar sitt barnbarn och dotter mycket.

 – Jag tänker på Bobby och Niina varje kväll och så börjar jag gråta. Jag vaknar på natten och gråter och sedan somnar jag och går upp vid åtta, säger hon.

 Kammaråklagare Erik Handmark – som ledde Bobby-målet – ansåg att paret skulle ha dömts för mord. I stället blev domen tio års fängelse för grov misshandel, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, brott mot griftefriden och grovt falskt larm. Då hade redan en stor del av den svenska befolkningen tagit del av mardrömsscenerna och de mörka interiörerna i det slitna, ensligt belägna torpet i Småland där förståndshandikappade Bobby plågades till döds.


Har brutit kontakten

 Paret greps en månad efter att pojken anmälts försvunnen. Avslöjandet kom när mamma Niina till slut visade sjön där de hade dumpat kroppen.

 För Niina Äikiä, som bär på samma gen som den utvecklings-störda sonen, så kallad fragile X-syndrom, är vardagen nu kvinnofängelset Hinseberg, avdelning Bella. En avdelning med självförvaltning, där de intagna lagar sin egen mat och håller rent.

 Hon har brutit kontakten med Eddy Larsson, Bobbys styvpappa:

 – Han har skrivit brev till henne och försökt få kontakt, men Niina har sagt till vakterna att hon inte vill han hans brev, säger Vuokko Äikiä.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.