Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det är inte värre i dag än på 1990-talet"

WILAI: VI TAR EMOT FÖR MYCKET INVANDRARE
"Jag är inte rasist, men jag tycker att vi tar emot för mycket invandrare. Språk och kultur blir svårt när man inte hinner med och det spelar stor roll. Jag kom själv till Sverige från Thailand, jag har bott här i 34 år. Jag tycker att svenskar är godhjärtade och öppna, men har svårt att säga nej. Jag tror att det är väldigt mycket tryggheten i Sverige som gör att folk vill komma hit. Mycket förändrades under 90-talet när det var dålig ekonomi, vissa saker är likt som det är nu. Man ser invandrare på samma sätt som då. Det är bara att hänga med och gilla läget, det har jag lärt mig på jobbet."
Wilai Kastinen, 57, städerska landstinget, Falun.
Foto: Sara Strandlund
SOFIA: DET KAN LÄTT BLI KULTURKROCKAR
"Hur ska jag säga det här så det inte blir fel. Borlänge är splittrat, det kommer man inte ifrån. Det fungerar inte så bra. Kanske är det för många som har kommit på en gång till en så liten kommun. Det kan lätt bli kulturkrockar när man har väldigt olika uppfattning om hur saker fungerar. Unga har det lättare med språk och så, de försöker. Det blir svårt när man bara umgås med dem från samma kultur. Det finns liksom ingenting att blanda med och lära sig av. Men jag skulle förmodligen ha gjort likadant om jag var tvungen att fly på samma sätt."
Sofia Sjölin, 24, säljare, Borlänge
Foto: Sara Strandlund
AHMED: DET ÄR INTE VÄRRE I DAG ÄN PÅ 1990-TALET
"Jag tycker det är fel att framställa situationen i Borlänge som värre i dag än på 1990-talet. Det var problem också innan vi somalier kom hit. Kommunen satsar jättemycket på en mottagningsenhet som fungerar bra. De somaliska ungdomarna integreras väl, även om det är lite svårare för föräldrarna. De får lära sig språket och hur samhället fungerar. Integrationsprojekten med bandy och fotboll är framgångsrika, snart ska vi starta tjejlag. Visst stöter man på rasism och fientlighet ibland, men det är inte så ofta."
Ahmed Bari, studiehandledare och stjärna i det somaliska bandylandslaget från Borlänge.
Foto: Sara Strandlund
Kenneth, kommunalråd (S) i Borlänge: Borlänge har förändrats snabbt
"Artikeln ger en bild som Borlängeborna kan känna igen. Det är bra att med sådana här reportage som belyser situationen med alla dess möjligheter och utmaningar. Borlänge har förändrats snabbt på kort tid, vissa bejakar det medan andra tycker att det går för fort. Borlänge är sedan mer än 50 år en invandringsstad. Finnar, kurder och andra grupper har kommit hit. Och nu somalierna som behöver lite extra skjuts, främst de äldre. '' Vi har klarat det bra, vi satsar på nystartjobb. Invandrarna är en tillgång, vi har yngsta befolkningen i länet, och en utmaning, att på kort tid klara sysselsättningen."
Kenneth Persson, kommunalråd (S) i Borlänge med ansvar för sociala och arbetsmarknadsfrågor.
Foto: Sara Strandlund
Ann-Cathrin Brovall, informationschef, Borlänge kommun: Positivt med en global stad
"Reportern skildrar vardagsfientligheten och rasismen som han upplever den. Det är riktigt att SD har den representationen och att det speglar att det finns en rädsla för det nya och att det finns främlingsfientlighet. Men jag saknar i artikeln att många av oss i Borlänge känner att invandringen är en positiv kraft."
"Vi är otroligt många som ser det som positivt att Borlänge utvecklas till en global stad. Andra kommuner stänger skolor, vi bygger nya. Vi växer som stad vilket ger oss möjlighet att klara generationsväxlingen till skillnad från många andra kommuner."
Christer Wikström, SD-ledamot i Borlänge kommunfullmäktige: Vi har nått och passerat gränsen
"Artikeln är reporterns version av verkligheten. Bra att han får med att vi är många i Borlänge som tycker att det är ett problem att vi har tagit emot alldeles för många invandrare på alldeles för kort tid. Vi har nått och passerat gränsen för hur många en kommun kan ta emot. Situationen är bekymmersam, somalierna har små chanser att komma in på arbetsmarknaden."
"Det stämmer att vi är emot att det byggs ett islamiskt center här. Borlänge är hjärtat av Dalbygden. Ett sådant center stämmer inte med den bilden."

Reportaget "Vad har hänt med min hemstad Borlänge" är ett stort samtalsämne i Borlänge i dag.

Den omfattande invandringen är en het potatis i Dalametropolen - och Expressens Diamant Salihu sätter i sin artikel fokus på en rad kontroversiella frågor i sin gamla hemstad.

- Det är bra med sådana här reportage som belyser situationen, säger kommunalrådet Kenneth Persson i Borlänge.

Här ovan i bildspecialet kan du se några Borlängebor åsikter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!