DET ÄR INTE SANT!

Publicerad
Uppdaterad
Sverige hade en man mer. Och i stort sett alla chanser.
Men VM-premiären blev en enda lång resa mot fiasko.
- Frustrerande, sa Kim Källström.
Och en hel nation höll med.
Här är Sveriges alla missade chanser.
TYCK TILL - UTAN REGISTRERING: Varför gör inte Sverige mål? Sverige gjorde allt rätt - utom mål. 0-0 mot Trinidad och Tobago. Vi tar det igen: 0-0. Mot Trinidad och Tobago, landet som har färre invånare än Stockholm. VM har börjat för Lars-Rolands mannar. Och det blev en mardrömsstart. Kim Källström fick börja på bänken. Han var mycket besviken. - Det här var en fruktansvärt tung start på turneringen, sa Källström.

En man mer

Sverige dominerade allt. Från första sekund till sista. Man hade bollövertaget, flest hörnor, farligast och flest chanser. Man var till och med en man mer under halva matchen Men Trinidad och Tobago hade en plan. Och de höll fast vid de. "Bunkerförsvaret" som SPORT-Expressen avslöjade i dagens tidning var inte vackert. Men det var effektivt. Supersvenskarna - Zlatan, Henke och Ljungberg - skapade chans, på chans, på chans. Men bollen ville inte in i mål. Det var som förgjort. I andra halvlek byttes Allbäck in. Han har varit räddaren i nöden många gånger. Och visst skapade han en del chanser, bland annat ett friläge i den 79:e. Men inte heller Mackan kunde få hål på den storspelade Shaka Hislop. Lagerbäck sista drag var att byta in Kim Källström och Mattias Jonson.

Inte vunnit sen 1958

I 82:a hittade Jonsson så när Allbäck i mitten. Men passen var för hård och Mackan hann inte fram. Och så fortsatte det under de sista tio. Slutforceringen var massiv. Sverige producerade anfallsvåg på anfallsvåg. Och chanserna kom, men inte målen. Sverige har inte vunnit en VM-premiär sedan 1958. Sverige har ännu inte vunnit i år. Lars Lagerbäck har mycket att tänka på inför matchen mot Paraguay.
Sveriges chanser - miss för miss
4 min: Ljungberg faller strax innan straffområdeslinjen. Henrik Larsson slår frisparken till höger om muren - en meter utanför högerstolpen. 15 min: Wilhelmsson breddar ut till Alexandersson på högerkanten. Zlatan får inte till avslutet på inlägget. 22 min: Zlatan får bollen på högerkanten och slår den mot en framstörtande Ljungberg som precis missar att peta in bollen. 26 min: Fredrik Ljungberg slår ett inlägg från vänster mot Henrik Larsson vid bortre straffområdet som inte får till avslutet. 29 min: Erik Edman slår inlägg mot Fredrik Ljungberg som är i obalans och skjuter långt utanför. 38 min: Fredrik Ljungberg slår inlägg från höger mot Henrik Larsson som nickar bollen strax över Hislops ribba. 40 min: Wilhelmsson får ett skottläge utanför straffområdet och drar till med högern - Hislop räddar ut till hörna. 41 min: Alexandersson slår en hörna mot Mellberg vid bortre stolpen - som nickar utanför. 42 min: Zlatan får bollen vid straffområdeslinjen, vänder sig om och skjuter - Hislop räddar. 47 min: Sverige får frispark i central position strax utanför straffområdet. Erik Edman slår frisparken rakt i muren. 55 min: Frispark för Sverige i centralt läge cirka 30 meter från mål. Bollen petas fram till Fredrik Ljungberg - bollen går till inspark innan Ljungberg hinner ikapp bollen. 58 min: Erik Edman slår ett inlägg mot Zlatan som nickar över. 60 min: Zlatan får bollen i straffområdet och tar ett avslut från nära håll - Hislop gör en kanonräddning. 69 min: Allbäck får läge nära mål men har inte kontroll över bollen - Hislop kan avvärja. 74 min: Ljungberg klackskarvar fram bollen till Allbäck i straffområdet som skjuter utanför. 76 min: Ljungberg spelar fram Edman som skarvar vidare till Allbäck. Allbäck går på avslut - Hislop räddar. 80 min: Marcus Allbäck skjuter från nära håll - Shaka Hislop gör ytterligare en kanonräddning. 88 min: Kim Källström spelar fram Zlatan som skjuter från höger - strax ovanför ribban. 89 min: Henrik Larsson skjuter från distans - långt utanför.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag