Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är inte möjligt att alla kan få stanna”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Migrationsminister Heléne Fritzon (S).
Foto: SVT
Migrationsminister Heléne Fritzon (S) i ”Agenda”.
Foto: SVT

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) var med i söndagskvällens ”Agenda” i SVT.

En av de hetaste inrikespolitiska frågorna just nu är vad som ska hända med den stora grupp ensamkommande, som anlände till Sverige för två år sedan.

– Regeringens mening är mycket tydlig. Jag bedömer att det inte är möjligt att alla kan få stanna, förklarade Heléne Fritzon i ”Agenda”.

Varje år kommer barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan vårdnadshavare till Sverige för att ansöka om asyl, så kallade ensamkommande barn.

Det är kommunerna som ansvarar för mottagandet av ensamkommande barn. Ansvaret gäller både asylsökande barn och barn som har fått uppehållstillstånd i Sverige.

För två år sedan anlände till Sverige en mängd ensamkommande – 35 000 sökte asyl då.

Men det råder oenighet mellan regeringspartierna om ensamkommande ska få stanna, frågan splittrar.  Miljöpartiet till exempel vill att alla ur den här gruppen ska få stanna.

Något som inte alls är fallet i dag. 


LÄS MER: Medicinska bedömningar: Många ensamkommande över 18 år 


Migrationsminister Heléne Fritzon (S) pratade om ensamkommande i ”Agenda”.
Foto: SVT

Intervjuades i ”Agenda”

På söndagskvällen intervjuades migrationsminister Heléne Fritzon (S) i SVT:s ”Agenda”.

– Asylrätten är grundläggande i det svenska samhället. Det innebär att man måste pröva skyddsbehovet, och också bedöma säkerhetsläget il landet, säger Heléne Fritzon.

– Det höga mottagandet har gjort att många väntar på sitt besked, och handläggningstiderna har blivit långa.

På en punkt var Heléne Fritzon väldigt klar:

– Regeringens mening är mycket tydlig. Jag bedömer att det inte är möjligt att alla kan få stanna. Då skulle vi vara tvungna att överge den reglerade invandringen.

Sedan fortsatte migrationsministern:

 – Undantag skulle innebära ett väldigt stort avsteg från asylrätten. Det är en väsentlig skillnad vid 18-årsgränsen, då prövas du som vuxen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.