Premium:

”Det är inte männen som tvingat oss att föda massa barn”

”Det finns skäl att tro att fler kvinnor skulle vilja skydda sig mot graviditeter men att de förhindras av förlegade normer kring kön och sexualitet, av hederstänkande och klanstrukturer

Under våren har ett flertal politiska utspel riktats mot barnrika familjer i utsatta områden. I en trerummare i Göteborgsförorten Lövgärdet möter vi en tiobarnsfamilj från Somalia som känner sig utpekade av politiken.

– Det känns inte bra att någon annan ska bestämma hur många barn som vi ska föda, säger mamma Maryan Gabse.

– Det är en slags diskriminering för det känns som politikerna pekar ut en viss målgrupp, säger doulan Ubah Abdisamad som jobbar med familjeplanering i området.

I en annan av Göteborgs förorter tar Sveriges enda integrationspolis Ulf Boström med oss på en rundtur. 

– Vi inom polisen har inte mycket tid på oss. Det finns en risk att allt går åt helvete.

Är du redan prenumerant, logga in för att läsa.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.