Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är inte jag som gör rekryteringen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tjänstemannen hade arbetat två dagar hos Gustav Fridolin i regeringskansliet. Men efter Säpos uppgifter om dennes skulder hos Kronofogden stoppades rekryteringen.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Tjänstemannen hade arbetat två dagar hos Gustav Fridolin i regeringskansliet.

Men efter Säpos uppgifter om dennes skulder hos Kronofogden stoppades rekryteringen.

Det är bara en i raden av uppmärksammade händelser kring Miljöpartiet de senaste veckorna.

– Jag tror att det skulle vara en farlig utveckling om man som politiskt parti skulle akta sig för att rekrytera personer som har en historia som också innehåller perioder då man har gjort misstag som man ångrar eller har haft det tufft, säger Gustav Fridolin.

Topptjänstemannen hade tidigare haft uppdrag inom Miljöpartiet.

I den nya regeringen erbjöds denne en tjänst nära utbildningsminister Gustav Fridolin.

I oktober påbörjades uppdraget - men efter två dagar slog Säkerhetspolisen larm på grund av tjänstemannens skulder på över 188 000 kronor hos Kronofogden.

Därför avbröt man rekryteringen och i stället har denne erbjudits en annan, tidsbegränsad anställning i partiet.

Gustav Fridolin förklarar att han inte är inblandad i rekryteringarna av andra än chefer.

– Men det är inte jag som gör rekryteringen och den typen av information som ni i dag publicerar är inte information som jag har eller ska ha, säger han nu.

Varför inte?

– Det är inte jag som ska anställa mer än cheferna som jobbar direkt under mig. Sedan är det de som ska sköta rekryteringen till kanslien.

"Gör partier rikare"

Gustav Fridolin beskriver tjänstemannen som en person som arbetat och gjort ett bra jobb hos språkrören under flera år.

Han förklarar vidare att han har stort förtroende för tjänstemannen.

– Jag tycker i grunden inte att det är så uppseendeväckande att det i ett politiskt parti finns människor som har en historia som också innebär att man också har haft perioder i livet då det varit tufft. Jag tror att den typen av erfarenheter gör partier rikare, säger Gustav Fridolin.

Låter som du hade velat ha kvar tjänstemannen?

– Det är inte jag som gör bedömningen i vilka tjänster man kan jobba och vilka bedömningar man måste göra. I det här fallet är det ju en samlad bedömning som slutligen har landat i att rekryteringen inte kunde genomföras och då respekterar jag det.

Gustav Fridolin menar att det förtroendet han känner för tjänstemannen delas av flera inom partiet, och att denne kan tänkas fortsätta sitt arbete i Miljöpartiet utanför regeringskansliet.

– Jag fick information om att rekryteringen avbröts och att det byggde på en samlad bedömning. Den informationen ifrågasatte inte jag för jag har full tillit till de chefer jag har varit med och rekryterat, säger nu Fridolin.

"Något vi var förberedda på"

Bara dagarna innan kunde Expressen avslöja att en topptjänsteman som handplockats till Åsa Romsons stab dömts till 75 timmars samhällstjänst för narkotikasmuggling, efter att ha tagits av tullen då han beställt narkotisk svamp.

Innan dess har Miljöpartiet hamnat i blåsväder bland annat efter att Åsa Romson använt förbjuden giftfärg för att bottenmåla sin husbåt.

Det har varit en rad negativa händelser kopplade till Miljöpartiet den senaste tiden. Hur påverkar det förtroendet för MP?

– Nej så här ser alltid granskningen ut och det ska den göra när ett parti bildar regering. Det var något vi var väl förberedda på, att också vår historia och personer vi hade rekryterat skulle granskas.

Kommer ni att gå igenom era anställda på nytt för att undvika fler händelser?

– Nej, de fallen som Expressen har skrivit om handlar om information som partiet och regeringskansliet har haft, så det handlar inte om information som har varit ny för dem som har rekryterat. Varken ni eller andra medier har hittat information som inte har kunnat vägas in den samlade bedömningen när det ska göras rekryteringar.

Expressen.se har talat med flera personer inom Miljöpartiets partistyrelse.

– Jag har full tillit för att man utgår från att man söker kompetenser och tittar på det i första hand. Sedan har jag full respekt att man som en konsekvens också tittar på säkerhetsaspekten. Jag har full tillit till systemet och det verkar ju ha fungerat i de här fallen, säger Akko Karlsson, ansvarig för miljö- och jordbruksutskottet samt näringsutskottet.

Göran Hådén, ansvarig för miljö- och jordbruksutskottet samt djurpolitik:

– Man får göra en bedömning i varje fall och i helheten. Av det som framkommit hittills har jag svårt att se att det inte hanteras på rätt sätt.

"Ska få en ny chans"

Karin Svensson Smith är ansvarig för trafikutskottet:

– Det är bättre att detta kontrolleras innan och vi var rätt klara över reglerna kring det. Eftersom det nu kommit fram finns det kontroller som fungerar. Sedan måste jag säga att om man har begått ett brott och sedan avtjänat sitt straff så ska man inte vara dömd för livet. Då ska man få en ny chans.

Sebastian Navab var kommunikationssamordnare och pressekreterare i Göran Perssons regering. Han arbetar i dag med rådgivning inom strategisk kommunikation.

Han menar att säkerhetskontrollerna bör genomföras efter vad som är relevant utifrån den tjänst som ska tillsättas.

– Har man skulder eller några fortkörningsböter som politisk tjänsteman, det borde vara ganska irrelevant. Det är vad jag tycker, säger han.

"Måste vara tydliga med regelverk"

Navab menar samtidigt att de som är ansvariga för rekryteringsprocessen inom samtliga partier måste vara tydliga med vilka regelverk som gäller.

– Är det relevant att man har en skuld om man ska arbeta som tjänsteman? Man måste kanske tydliggöra regelverket och inte göra det godtyckligt bara för att det finns ett medieintresse.  Annars blir det svårt att rekrytera i framtiden, säger han.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner uppger att det har skett en prövning vid varje rekrytering enligt regeringskansliets rutiner.

– Både domen och de uppgifter om skulder som har varit aktuella i det senaste fallet är saker som vi har känt till från partiets sida. Det är inget vi har blivit överraskade av, utan tvärtom har vi haft full kunskap om detta och personerna har själva berättat om det, säger han.

– Jag har fullt förtroende för våra chefer och de som gör de gedigna rekryteringsprocesserna och anställer kompetent och bra personal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.