”Det är inte det här tempot vi ska hålla”

Flera regioner har stoppat Modernas vaccin.
Emma Spak, chef för sektionen hälso- och sjukvård på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell riktade kritik mot Pfizer på tisdagens presskonferens.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Pfizers besked om minskade leveranser innebar ett bakslag i vaccinplaneringen.

Hittills har Sverige endast hunnit använda 147 000 doser, enligt Folkhälsomyndighetens siffror. 

– Det är många som säger att om vi håller det här tempot kommer det ta flera år att bli färdiga, men det är inte det här tempot vi ska hålla, säger Emma Spak, sektionschef på SKR.

Vaccintillverkaren Pfizer/Biontech meddelade förra veckan att deras leveranser till EU och Sverige minskar kraftigt kommande veckor. 

Socialminister Lena Hallengren (S) har i ett brev tillsammans med flera andra hälsoministrar krävt en förklaring från läkemedelsjätten, och statsepidemiolog Anders Tegnell kritiserade beskedet under tisdagens presskonferens:

– Man borde ha talat om det här för oss tidigare, så att vi hade haft möjlighet att ställa om.

Enligt Emma Spak, chef för sektionen hälso- och sjukvård på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, innebär förändringen att färre än planerat kommer få sin första vaccinspruta den närmsta tiden.

– Det är en ganska rejäl minskning den här veckan, och även minskningar framåt. Det är klart att det påverkar. Regionerna hade planerat för större volymer och måste nu skruva ner hastigheten i vaccinationen.

Besked med kort varsel

Hon är kritisk mot att beskedet kom med så kort varsel.

– Det är inte bra med besked så tajt inpå, att vi på fredag eftermiddag får veta att det blir ändring i leveranser som ska komma på måndag. Då måste man sitta och räkna på konsekvenserna under helgen. Ryckigheten gör det svårt att planera. Många hade redan tagit in extra personal.

Under torsdagen meddelade dock Pfizer att leveranserna ska komma i samma volymer som först planerats från och med nästa vecka.

För att få upp tempot behövs bättre framförhållning och ett jämnt inflöde av vaccin, men också att nya vaccin godkänns i tid, enligt Emma Spak.

– Pfizer och Moderna kommer inledningsvis i ganska små mängder. Vi hoppas att det kommer större leveranser när fler vaccin blir godkända. Astra Zenecas vaccin är näst på tur, och där har man aviserat större volymer från februari. Då får vi en helt annan typ av mängd ut till regionerna. 

”Kommer ta flera år”

Fram till 17 januari hade regionerna använt cirka 147 000 vaccindoser, varav 67 000 doser senaste veckan, enligt Folkhälsomyndigheten. Målet är att alla svenskar ska ha fått vaccin i slutet av juni, men med nuvarande takt skulle endast runt 1,5 miljoner svenskar ha fått vaccin till midsommar. 

– Det är många som säger nu att om vi håller det här tempot kommer det ta flera år att bli färdiga, men det är inte det här tempot vi ska hålla. Det är en liten uppstart och sedan ska vi öka tempot väldigt kraftigt under de kommande månaderna. Och det är regionerna i beredskap för att göra, säger Emma Spak.

– Det pågår planering, man anställer pensionerade sjuksköterskor och riggar upp lokaler. Många upphandlar privata aktörer som ska hjälpa till. Det är jättemycket som pågår för att vara redo när de större leveranserna kommer. 

Inrapportering dröjer

De låga siffrorna från vaccineringen beror också delvis på att inrapporteringen dröjer.

– Det är fortfarande få som kommit i gång med rapporteringen i det nationella vaccinationsregistret, utan man har inledningsvis rapporterat manuellt. Nu väntar många på att få den automatiserade rapporteringen att fungera. Ett par regioner har fått till det, men inte alla. Vår bild är att alla regioner ska vara inne i systemet i slutet av januari, så att vi får ordentlig och kvalitetssäkrad statistik. 

– Men det allra viktigaste är att vaccinationerna löper på i den takt som planerats och det gör de så länge leveranserna fungerar, säger Emma Spak.

Hur ser du på målet om att ha vaccinerat alla svenskar i sommar?

– Vi har själva varit med och satt det målet tillsammans med regeringen. Det är en målsättning som vi tror går att genomföra till halvårsskiftet, under förutsättning att man håller leveransplanen. Men blir det fler problem med leveranserna får vi förstås se på vad det betyder.

TV: Allt du behöver veta inför din vaccinering

Hela Sveriges vuxna befolkning ska få erbjudande om vaccin under första halvåret 2021. Så här ska det gå till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.