Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det är inget vi lägger fram med lätthet"

Carin Jämtin fick stå till svars för regeringens helomvändning om migrationspolitiken.
Foto: Sven Lindwall

Sverige har nu en migrationspolitik som är en av EU:s mest restriktiva.

I Ekots lördagsintervju fick partisekreteraren Carin Jämtin, S, svara på frågan om regeringen till och med för en neofascistisk migrationspolitik. Och Jämtin svarade inte nej.

– Det är ingenting vi lägger fram med lätthet, och som vi gör utan att det är absolut nödvändigt, sa hon.

Regeringen gick under förra året från att tala om ett Europa utan murar – till att införa en migrationspolitik som är en av EU:s mest restriktiva. Den anpassades till miniminivåerna enligt internationella konventioner och EU-rätten.

Möjligheterna till anhöriginvandring försämrades, flyktingar som saknar pass tillåts inte komma in i Sverige och planen är också att tillfälliga uppehållstillstånd ska införas - trots att förslaget sågats från många håll.

I Ekots lördagsintervju fick partisekreteraren Carin Jämtin, S, stå till svars för regeringens helomvändning.

Intervjuaren Jörgen Huitfeldt, SR, tog upp att regeringens politik påminner om den som Sverigedemokraterna länge velat föra, en politik som Socialdemokraterna kallat för "neofascistisk" och "omänsklig".

Därefter uppstod en ordväxling där Jämtin inte svarade på den första frågan.

Jörgen Huitfeldt, SR: För ni nu en neofascistisk migrationspolitik?

– Den asyllagstiftning som regeringen har föreslagit, eller snart kommer lägga fram till riksdagen, kommer leda till det du sa förut, att Sverige har bland EU:s mest restriktiva asyllagstiftning. Det är ingenting vi lägger fram med lätthet, och som vi gör utan att det är absolut nödvändigt, säger hon.

Likheter med Sverigedemokraterna

Jörgen Huitfelt bröt då in i diskussionen och frågade om migrationspolitiken var omänsklig.

– Framför allt är det en tillfällig lagstiftning, fortsatte Jämtin.

Jörgen Huitfelt: Hur tillfällig då?

– Det som regeringen sagt är tre år. Sverigedemokraterna har hela tiden velat minska antalet asylsökande, oavsett om det är tio eller tiotusen personer som kommer.

Jörgen Huitfeldt: Fast mig veterligen har de aldrig föreslagit att stänga Öresundsbron till exempel, det gjorde ni.

– Mig veterligen har vi aldrig haft den situation som vi hade under hösten. Det här är en regering som är beredd att faktiskt se till att Sverige finns kvar, där vi utvecklar den svenska modellen, där vi är öppna mot omvärlden, där människor kan söka asyl i Sverige eller i andra EU-länder, men där vi också värnar och utvecklar den svenska välfärden in i framtiden.

"Fascism kräver mycket mer"

När Stefan Löfven kallade Sverigedemokraterna för nyfascistiska grundade han sig bland annat på författaren Henrik Arnstads bok om SD. Att Sverige nu skulle föra en neofascistisk migrationspolitik avvisar Arnstad bestämt.

Carin Jämtin hade därmed kunnat svara direkt nej på frågan enligt författaren.

– Även om en regering för en fruktansvärt rasistisk migrationspolitik, vilket inte är fallet i Sverige i dag, så räcker det ändå inte för att kalla en politik för fascistisk. Det är vanligt att blanda ihop rasism och fascism, det senare kräver mycket mer än rasism, säger han. Det regeringen gör nu är absolut inget som ens påminner om fascism.

Carin Jämtin avböjer att kommentera frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.