Ulla och Stefan Löfven med kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh vid förstamajtåget i Malmö i år. Foto: Tommy Lindholm / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESSUlla och Stefan Löfven med kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh vid förstamajtåget i Malmö i år. Foto: Tommy Lindholm / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Ulla och Stefan Löfven med kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh vid förstamajtåget i Malmö i år. Foto: Tommy Lindholm / ZUMAPRESS.COM/IBL ZUMA PRESS
Situationen i Malmö används politiskt för att måla upp framtiden för hela Sverige. Foto: Perry NordengSituationen i Malmö används politiskt för att måla upp framtiden för hela Sverige. Foto: Perry Nordeng
Situationen i Malmö används politiskt för att måla upp framtiden för hela Sverige. Foto: Perry Nordeng

Det är här framtiden syns – eller avgörs

Publicerad

Stefan Löfven reste till Malmö. Solen sken. De sågs på torget som döpts efter en av kungarna Gustav och sedan knallade de upp till Folkets park. Det var i måndags. ”Inga jävla vinster i välfärden”, stod det på ett av plakaten.

Stefan gick i täten och höll Ulla i handen.

I talet, det han höll i grönskan, sa han vad han brukar säga nuförtiden. Att någon jävla ordning får det lov att vara i ett land, poliser ska man inte kasta sten på och skatt ska också direktörerna betala. Det har vi sossar alltid tyckt. Och får någon sin ansökan om asyl avslagen är det bara packa och dra. Hjälps vi andra åt – i den grad som finansministern bestämt, naturligtvis – dignar snart statskassan av klirrande kronor till sjuksköterskor och kriminalkommissarier och mattelärare. Pension är förresten uppskjuten lön. Det har vi också alltid tyckt. Vanligt folk ska få sitt.

Körsbärsträden blommade.

Malmö, socialdemokratins huvudstad.

Han höll Ulla i handen i tåget. Han kunde väl se cyklarna rulla ner till Kockums på journalfilmen i sitt inre.

– Denna fantastiska park! utbrast han från scen.

Det finns en bra historia att berätta här.

Folkparken, den äldsta i världen, är pionjärernas plats. Skåne då var vad landskapet är för dagens sverigedemokrati: plantskolan där politikerna togs fram. Här föddes Per Albin Hansson och Gustav Möller och Per Edvin Sköld och Torsten Nilsson, här formades Ernst Wigforss och Tage Erlander. Folkhemmets regeringar var lundensiska i sina tankar och malmöitiska i sina hjärtan.

Per Albin Hansson föddes i Malmö kommun.Foto: / OKÄND

De höll på di blåe och tog ett skeptiskt, men optimistiskt steg i taget.

Finast är det skildrat av Olle Svenning, i boken om sin pappa Eric, kommunalrådet som bokstavligen byggde denna märkvärdighet till stad där motorvägarna skär rakt genom allt som i det ljusa Amerika och modernitetens tegelkuber osentimentalt har kastats ner mittemellan korsvirkeshus och sekelskiftspalats. Eric hade bas i HSB, en akronym folk inte längre vet vad den står för, och gick i kanalen i augusti 1974. Livet efter politiken fann han inte värt att leva. Han dränkte sig i kostym. Partinålen satt på slaget när de hittade honom. Om socialdemokratins lojalitet handlar Olles bok, men jag kan inte referera innehållet i den på ett tillfredställande sätt. Den är för bra för det. Ni får läsa den själva.

Folkparken, den var centrum i denna värld.

 

LÄS MER: Välfärd och tuffa tag i Löfvens första maj-tal
 

 

På åttiotalet växte sig som överallt annars borgerligheten starkare. Vartefter blev högern så mäktig att den tvingade fram ett namnbyte på parken. Den skulle inte få kallas Folkets park längre.

Fast, den där liberala våg som svepte fram från det att Kjell-Olof Feldt blivit svensk finansminister 1983 till det att Donald Trump valdes till amerikansk president 2016, den rörde inte malmöiterna mycket mer än ett snett regn från sundet. De lutade sig över styrena på sina cyklar och fortsatte kalla Folkets park för Folkets park. Och när partiet tog tillbaka makten 1994 fick den gröna lungan med danspalatsen officiellt sitt namn åter.

”Hittills har det varit som vanligt i Malmö. Fotbollen och Socialdemokraterna har regerat.”, har journalisten Per Svensson konstaterat i en behändig liten bok om staden.

Gäller det fortfarande?

Den frågan ställde ingen till Stefan Löfven i måndags.

 

Torbjörn Tegnhammar kuppade till sig makten strax efter valet 2014.Foto: / OKÄND

2014 fick Socialdemokraterna 32 procent i Malmö. Det var femte valet i rad som partiet backade.

Att bedöma den politiska utvecklingen sedan dess är klurigt. Resten av offentligheten svämmar över av opinionsmätningar, men för Malmö hjälper inte ens Statistiska centralbyrån, som blandar in kranskommuner i statistiken.

Man är utlämnad till partierna.

Moderater hävdar att de nu är jämnstora med Socialdemokraterna. En undersökning utförd av Sifo på partiets uppdrag i november förra året, säger källor, gav det röda partiet 28 procent och det blå 26. Och det här, fortsätter uppgiftslämnarna, var före kriminaliteten i staden på allvar förändrade förtroendet för stadshusets ledning. Man stöder sig vidare på små baser av svarande från Malmö i senare mätningar och förfäktar att motståndaren under vintern haft en signifikant nedåtgående trend.

Socialdemokrater säger å sin sida att de inte har några exakta siffror, men att Moderaternas nog inte stämmer. Vi tog, anför de, en smäll lokalt på hösten 2015 men har återhämtat det i takt med att politiken har levererat. Oklart vad de lutar sig mot när de hävdar det.

Till saken hör den speciella situationen.

Två decennier av successiva väljarförluster för Socialdemokraterna har inte stärkt borgerligheten. Centerpartiet och Kristdemokraterna finns egentligen inte. Snarare har rösterna splittrats på vänsterkanten. Särskilt Miljöpartiet har gynnats, ett parti vars företrädare i Malmö är relativt högerinriktade. Nu rasar de gröna ihop. Kan väljare därifrån rösta borgerligt?

Den frågan funderar moderater på.

Även det partiet är speciellt i Malmö. Präglade av internstrider och introverta tankar om kärnväljare i de rika västra delarna av staden har man länge gjort sig irrelevanta. Så kuppade sig Torbjörn Tegnhammar till makten strax efter valet 2014. Tegnhammar är präglad i ungdomsförbundet under Fredrik Reinfeldts partiledarskap. Nu är linjen i Malmö: Ut med det gammelmoderata! Vi ska till Rosengård och värva människor som aldrig röstat moderat förut!

 

Ilmar Reepalu var på nollnolltalet ett slags Eric Svenning.Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Till detta kommer röstsplittringens möjligheter. Om skälet till att partiet tappar nationellt heter Anna Kinberg Batra är ju det inget problem i lokalvalen, här finns ju ett annat ledarskap och här har alliansen fått en positiv nystart. Och så frågetecknen kring socialdemokratin: Ilmar Reepalu var på nollnolltalet ett slags Eric Svenning: arkitekten som tillsammans med näringslivet projekterade framtidstro i höga hus av stål och glas. Men Reepalu är borta nu och vad går egentligen duon Katrin Stjernfeldt Jammeh och Andreas Schönström för?

Allt detta gör Malmömoderaterna optimistiska.

På ett större plan är frågan prestigeladdad.

Socialdemokraterna håller redan på att förlora Göteborg, där har Moderaterna mätts som största parti. Två storstäder är mer än vad ett maktparti har råd att tappa. Och så är Malmö, inte bara för dess historia, särskild central för socialdemokratin. Inte minst är staden strategisk framöver.

Malmö utgjorde länge – och gör nog fortfarande för fler av dess invånare än vad som framgår av riksmedier – ett bevis på mångfaldens fördelar. Industristaden ersattes av en handelsplats för tjänster, pendlarparadiset med kontinenten runt hörnet. Det byggdes högskola. Begåvad men från ett miljonprogramsområde, ge hon i slöjan chansen!

Det är den beskrivningen av verkligheten som Sverigedemokraterna har utmanat och till stora delar vunnit. Staden har blivit en symbol i kulturkriget.

Det är också en fråga om strukturen på det politiska landskapet.

 

Ett scenario där Jimmie Åkesson leder det tyngsta oppositionspartiet i Sverige ställer det mesta på huvudet.Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

För tillfället skapar Jimmie Åkessons parti mest problem för borgerligheten – också i Malmö. Men begrunda för en stund situationen från socialdemokratiska ögon. Inte nog med att ny koalition till höger riskerar allt, redan ett scenario där Åkesson leder det tyngsta oppositionspartiet i Sverige ställer det mesta på huvudet.

I det skånska inlandet ser det ut att vara verkligheten efter nästa val. I Malmö har Sverigedemokraterna haft lägre siffror, men alltid strax över rikssnittet. Arbetarstaden ligger så att säga före i utvecklingen.

Det är här framtiden syns, eller avgörs.

– Jag är stolt att se MFF göra så bra ifrån sig i Europacuperna, sa Stefan i Folkets park.

Han vet uppenbart hur man fjäskar för socialdemokratiska malmöiter. Men har han en aning om hur man får de som går på Stadion att rösta rött igen?

 

LÄS MER: Fler reportage av Torbjörn Nilsson i Expressen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag