Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är galet att sätta folk ute i skogen på detta sätt”

Se intervjun med kommunalrådet Jens Fischer (OR).
Boende i Hagfors reagerar på reportaget om Paradiset och social export.Foto: Simone Syversson
Hagfors stadshus.Foto: Simone Syversson

Till de fallfärdiga husen i området Paradiset, fem kilometer utanför Hagfors centrum, skickades kostsamma invånare som rika storstadskommuner ville bli av med.

Expressen har talat med boende i Hagfors om Johanna Karlssons uppmärksammade reportage, Paradiset och det som ibland kallas ”social export”.

Stefan Gustafsson.Foto: Simone Syversson

Stefan Gustafsson, butiksanställd, 63 år, Hagfors.

– Jag har läst reportagen om Paradiset och tycker att det är skamligt att folk blir satta i skogen i utdömda hus utan vatten och i oisolerade hus. Det är brist på lägenheter i Hagfors. Små kommuner får det jobbigt ekonomiskt jämfört med stora städer. Filipstad har haft det väldigt kämpigt. Det saknas framtidsvisioner i små kommuner och det fattas pengar till vägar och vård. Det finns viss rasism i samhället, men jag har inte själv upplevt detta. För mig är Hagfors ändå en bra kommun att bo i.

Francesca Charlton.Foto: Simone Syversson

Francesca Charlton, biodlare, 49 år, Gustavsfors.

– Jag har läst om problemen med Paradiset, att folk blir satta i skogen i utdömda byggnader. Tidigare var det dålig atmosfär i Hagfors och många kulturkrockar. Folk var rädda för att gå ut på kvällarna. Kommunen drog ner på belysningen i Hagfors för att spara pengar. Men nu har atmosfären blivit bättre. Kommunen ställer upp så mycket de kan och går, upplever jag det som.

Måtasim Amin.Foto: Simone Syversson

Måtasim Amin, butiksbiträde, 22 år, Hagfors.

– Jag kom till Sverige som flykting 2015 och bodde då i flyktingläger. Jag hade läst teknik i mitt hemland och fick jobb på Audio Video i Hagfors, och har en egen bostad. Så jag har klarat mig bra. Men jag har en vän som blev flyttad från södra Sverige till Paradiset, som då saknade värme och vatten. Han vantrivdes. Nya partiet i Hagfors och Jens Fischer har börjat göra mycket för kommunen, men fortfarande krävs det ännu mer förbättringar. Det är dåliga vägar och bostadsbristen är hög.

Dennis Nordén och Linnea Hallén.Foto: Simone Syversson

Dennis Nordén, 27 år, industriarbetare, Hagfors, och Linnéa Hallén, flygplatsarbetare, 24 år, Hagfors.

– Man känner förstås till att Paradiset finns. Det fanns en hotbild en kort period, men den försvann. Jag upplever egentligen inte att det är någon större skillnad på ekonomin i Hagfors på senare tid, utan den har alltid varit pressad. Just vi är inte så beroende av kommunens ekonomi. Det vore skillnad om vi hade barn och haft större behov av kommunal service. Vi trivs bra och det är därför vi bor kvar, säger Dennis.

– Som tjej upplevde man en större hotbild ett tag. Om man jobbade sent på kvällen ville man bli hämtad. men nu är det lugnt i kommunen. Vi trivs bra och som ung är man inte så drabbad ekonomiskt av kommunens brist på pengar, säger Linnéa.

Kristina Sjöstedt.Foto: Simone Syversson

Kristina Sjöstedt, vårdare, 53 år, Ekshärad.

– Tidigare var det mer stölder här, men det har blivit bättre efter insatser från polisen. Jag har inte läst reportagen om Paradiset, så jag visste faktiskt inte om att det fanns ett område utanför Hagfors där folk blivit utplacerade. Jag vet generellt att folk blir utplacerade och tycker det är ett hemskt sätt att göra.

Bernt Persson.Foto: Simone Syversson

Bernt Persson, pensionerad telekomtekniker, 65 år, Hagfors.

– Jag läste reportaget i Expressen och det stämmer. Jag känner till problemet med Paradiset och det är galet att sätta folk ute i skogen på detta sätt. Numer har de blivit färre personer till antal, men de som är kvar har svårt att få jobb och då får socialen gå in. Det här är ett problem där vi behöver ta ett gemensamt ansvar i alla Sveriges kommuner.

ENKÄT OCH FOTO: Simone Syversson