Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

"Det är ett rent
helvete det här"

Publicerad

En hel vecka har gått sedan de svenska journalisterna spårlöst försvann i Syrien.

Inte ett ord har hörts.

– Man gråter och skrattar lite ibland, men det är ett rent helvete det här, säger Hans Hammarström, pappa till fotografen Niclas Hammarström.

Vad som egentligen har hänt de erfarna frilansjournalisterna Niclas Hammarström och Magnus Falkehed är oklart.

De sågs senast i den syriska staden Yabrud men där slutar också spåren och i dag har det gått en vecka.

Utrikesdepartementet jobbar för fullt med ärendet men exakt vad som händer vill de inte berätta.

– Vi känner till att två svenskar förts bort för en vecka sedan och vi tar frågan på stort allvar. Det pågår ett arbete men vi kan inte gå in så mycket på vad vi gör utifrån ärendets karaktär. Det är en allvarlig situation och vi undersöker vad vi kan göra från svenskt håll, säger Sara Modin vid UD:s presstjänst.

"Det är dödstyst"

Hans Hammarström är pappa till frilansfotografen Niclas.

– Vi har inte hört någonting från någon, det är dödstyst, säger han och fortsätter:

– Det är jobbigt, vi går här fram och tillbaka och försöker göra lite grejer här hemma. Man gråter och skrattar lite ibland, men det är ett rent helvete det här. Telefonen ringer i ett och vänner och alla frågar om vi hört något mer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag