Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det är ett avgörande
val för Frankrike"

Presidentvalet står mellan Marine Le Pen och Emmanuel Macron.

Foto: Jbv News / Polaris

Marine Le Pen-supportrar under ett kampanjmöte tidigare i veckan.

Foto: Jean-Bernard Vernier / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

Emmanuel Macron-supportrar viftar med både franska flaggor och EU-flaggor.

Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN

PARIS. Fransmännen gör sig redo att gå till valurnorna.

På gatorna i Paris går åsikterna isär om vad som är den viktigaste frågan.

Expressens utsända på plats har pratat med åtta väljare inför presidentvalet.

Foto: Kristofer Sandberg

Françoise Boucharbon, 64, pensionär

– För mig är det viktigaste att undvika extremhögern. Vi har i stället en ung person, 39 år gammal, men som kanske kan få ordning på landet. Men jag vill framför allt inte ha extremhögern. De är för aggressiva. Hon skrämmer upp folk. Den andre inger mer förtroende.

Hur ser Frankrike ut i morgon?

– Vi kommer att utvecklas trots allt.

Mot vad?

– Mot en mer civiliserad värld. En värld där man har lust att arbeta. Med mindre behov av hjälp. Exakt så, mindre statliga stöd, jag tror att Macron kan genomföra det.

 

LÄS MER: Detta vill de franska presidentkandidaterna

 

Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG

Guy Rollot, 58, tidningsförsäljare

– Den viktigaste frågan för mig har varit om vi ska lämna eller stanna kvar i den Europeiska unionen. Att stanna kvar i EU är viktigaste fråga för mig. Sedan har vi Nationella Fronten med sina problem med invandring. Efter den sista tv-debatten så tror jag en hel del frågor har klarnat, FN har inte direkt något seriöst program. Jag tror att man redan nu kan säga vem som blir Frankrikes näste president.

Vad tycker du om medias bevakning av valet?

– Det är normalt, det pratas en hel del om valet. Medierna är väldigt mycket för Macron trots allt. Man känner att medierna står bakom honom. Han får väldigt många förstasidor, kanske 80 procent av alla förstasidor. Är det en normal balans, jag vet inte.

 

GUIDE: Det här behöver du veta inför presidentvalet

 

Foto: Kristofer Sandberg

Sony Rochement, 39, butiksmanager

– Viktigaste frågan är ekonomin. Jag förväntade mig många svar från båda partierna, men framför allt från Emmanuel Macron. Framförallt eftersom han kommer från bankvärlden. Jag hade verkligen lust att veta vilka åtgärder han tänker vidta för att försöka vända den komplicerade situationen i Frankrike. Jag erkänner att jag inte fått alla svar, vad gäller Marine Le Pen är det lite för suddigt i ämnet. Vi väntar för att se utvecklingen men det är sant, debatten uteblev.

Hur ser Frankrike ut i morgon?

– Oj, det är väldigt svårt. Att göra en analys med den aktuella situationen är mycket komplicerat. Jag tror att det är ett avgörande val för Frankrike. Men att förutspå något är väldigt svårt?

Avgörande på vilket sätt?

– Det kommer vara en avgörande etapp för Frankrike, framför allt vad gäller ekonomin. Det är mycket som förändras. Och framför allt vad gäller jobben. Vi känner att de för oss med i en annan riktning men vi vet ännu inte hur den riktningen kommer att se ut.

 

LÄS MER: Macrons 23 år äldre fru kan bli Frankrikes första dam

 

 

Foto: Kristofer Sandberg

Victor Dellos, 28, rekryterare

– För mig är den viktigaste frågan arbetslösheten. Vi har 25 procents ungdomsarbetslöshet bland de som är under 25 år. Så frågan är vilken politiker som kan lösa det här problemet. Jag är optimist. Jag tror att det är Macron som kommer att vinna. Han är utbildad ekonom så jag tror att han har en del nya idéer om den franska ekonomiska modellen. Jag hoppas att han kommer att kunna ge en nystart åt Frankrike.

 

LÄS MER: Medierna varnas efter läckan mot kampanjen

 

Foto: Kristofer Sandberg

Oumou Dembele, 34, socialarbetare

– Jag tycker att de viktigaste frågorna har varit de som rört vårt sociala system. Men också allt som rör invandring. Vi glömmer alldeles för ofta att vi är tvungna att ta emot invandrare. Det glöms ofta bort att det handlar om internationella åtaganden som vi har förbundit oss att göra. Det är inget som man bestämma om efter humör.

 

ANNA DAHLBERG: Inget fel på lagom i synen på nationen

 

Foto: Kristofer Sandberg

Kader Belouinis, 55, skådespelare

– Ekonomin är den viktigaste frågan. Politikerna tänker bara på sig själva. Brexit är den viktigaste frågan: ska Frankrike stanna kvar i EU eller ska vi gå ut och ska Spanien då följa efter? Det vore en katastrof om det får fortsätta så här!

Hur kommer Frankrike att vara i morgon?

– 
När jag ser vad som har hänt med Donald Trump och Obama… Jag tänker behålla mitt lugn. Jag är arab, muslim och väldigt väl integrerad i Frankrike. Jag sysslar med teater, jag är skådespelare, jag har många vänner, jag äter, dricker och går ut. Jag har inga problem med integration.

Att Marine Le Pen får runt 40 procent, är det något som bekymrar dig?

– Det är inte hon som bekymrar mig, det är alla de som står bakom henne. Många av dem är farliga. Jag tror att hon vill att Frankrike ska vara som det var förr i tiden. När jag var yngre och gick ut i Saint-Germain des Près så såg man många artister. I dag är folk rädda när de går ned i tunnelbanan. De går inte ut som förr till klockan två på natten.

– Jag hoppas att Macron ser till att Frankrike ändras. Det är uppenbart att Frankrike håller på att sluta sig inåt, stänga sig för yttervärlden. Folk måste börja le igen och se till att Frankrike tar sitt ansvar för att nå gå lite längre.

Kan Macron göra Frankrike gladare?

– Jag vet inte. Det är en kapitalist som har arbetat för bankerna, Rotschild och så. Jag tycker att båda kandidaterna är dåliga. Jag hade hellre sett någon annan…

 

LÄS MER: Väljarnas dom efter sista debatten

 

Foto: Kristofer Sandberg

Gaël Jensen, 32, lärare

– Den viktigaste frågan är utbildning. Grundskolan.

Varför det?

– Några av kandidaterna ville dra ner på antalet lärare. Jag är själv lärarinna. För mig är det viktigt att ha fler lärare och färre barn i varje klass.

Tror du att så kan bli fallet i morgon?

– Jag föredrar att inte prata om andra valomgången för att jag hatar båda kandidaterna. Men i vilket fall så måste vi kämpa mot extremhögern. Så som många andra kommer jag gå och rösta men jag är inte glad över situationen.

Hur är det att vara lärare i Frankrike i dag?

– Det är väldigt bra.

 

LÄS MER: Jean Marie Le Pen köpte lyxviner för EU-pengar

 

Foto: Kristofer Sandberg

Garence Jacob, 18, student

– Som ung och röstande i mitt första val så är den viktigaste frågan utbildning. Men jag tycker att miljöfrågan är mycket viktig. Framför allt efter valet av Donald Trump i USA. Han har tagit ett steg tillbaka i miljöfrågor som Barack Obama tagit upp. I Frankrike borde vi ta ställning mot vad han har gjort. Samtidigt som vi måste sträva efter en renare miljö. Vi har fortfarande kärnkraft i Frankrike och det är en viktig punkt. Problemet med Marine Le Pen är att hon inte har någon miljöpolitik eller några miljömål hon vill uppnå för Frankrike i framtiden. Det oroar mig mycket.

Tror du att Macron kommer att göra vad som krävs?

– Han kan erbjuda mer i det ämnet. Han är kanske inte den mest miljövänlige kandidaten men han vet vad som krävs.

Du är ung röstare, Macron kan bli en väldigt ung president om han väljs. Är hans ålder viktig för dig?

– Jag tror att det är viktigt. Vi har aldrig haft en så ung president i Frankrike. Det kan vara intressant för framtiden. Han kan se på saker och ting annorlunda.