Victor Hansson, 26, vittnar om en dyster stämning i Ankara. Foto: PrivatVictor Hansson, 26, vittnar om en dyster stämning i Ankara. Foto: Privat
Victor Hansson, 26, vittnar om en dyster stämning i Ankara. Foto: Privat
Över 30 personer omkom i attacken Foto: ApÖver 30 personer omkom i attacken Foto: Ap
Över 30 personer omkom i attacken Foto: Ap

"Det är en dyster stämning överallt"

Publicerad

Victor Hansson, 26, från Göteborg är på plats i Ankara. Han befann sig inte själv i närheten av det bombdåd som i kväll skördade minst 33 människoliv men berättar att det påverkar hela staden.

– Min flickväns syster var där i går kväll. På exakt samma ställe, exakt samma buss. Hon sa direkt att hon aldrig kommer gå tillbaka dit.

För en knapp månad sedan reste Victor Hansson till Ankara för att besöka flickvännens familj. Då hade den turkiska huvudstaden precis skakats av ett bombdåd som skördade 28 dödsoffer.

– De förra dåden hade precis varit. Då sa alla åt oss att inte vara i Kizilay där attacken skedde i dag, men det är man ändå det är centrum och det är där allt sker.

Han besökte senast platsen för dagens attentat för bara några dagar sedan. En familjemedlem var där så sent som i går.

– Min flickväns syster var där i går kväll. På exakt samma ställe, exakt samma buss. Hon sa direkt att hon aldrig kommer gå tillbaka dit. Attentaten gör att folk bygger upp nya rörelsemönster. Det är tufft för familjen här. Men samtidigt, även om det är hemskt att säga, så börjar de bli lite vana. Människor blir mer och mer avtrubbade för varje gång.

Medier rapporterar inte

Statskontrollerade turkiska medier rapporterar inte om bombdådet. Kort efter attentatet släcktes och sociala medier som Facebook och Twitter ned.

– Det är dyster stämning överallt, säger Victor Hansson. Man får inte reda på någonting via tv och det tär på folk att kanalerna släcks ned när det är som värst. Erdogan har sagt att bra att stänga ned för at undvika ryktesspridning, men samtidigt ser man att det finns nätforum där teorierna går varma.

 

LÄS OCKSÅ Terese Cristiansson: Kniven vrids om i Turkiets öppna sår

 

Just nu cirkulerar uppgifter som påstås komma från sjukvårdspersonal i staden om att det verkliga antalet dödsoffer censurerats och att kvällens attentat i själva verket skördat minst 100 människoliv.

– Det skrivs överallt från sjukhusen om hur många som kommit in. Detta är bara tredjehandsuppgifter så jag kan inte verifiera någonting men jag har varit på den där busshållplatsen många gånger och det är aldrig så få människor där. Det har varit så här varje gång, de håller gärna på de verkliga uppgifterna några dagar.

"Man klarar inte av det"

Victor Hansson och flickvännen Nisa har nyligen förlovat sig och väntar i dagsläget på att hon ska få uppehållstillstånd i Sverige. Bakom parets beslut att flytta till Sverige ligger just säkerhetsläget.

– Det är fint här och människorna är underbara, men man klarar ju inte av det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag