Det är dags att ta makten över julen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Klockan 14.23 i dag går tåget. Tåget till julen, familjen och släkten i Värmland. Och jag har fortfarande inte köpt en enda julklapp. Det är inte okej. Inte okej någonstans. Jag minns tillbaka för några jular sedan när jag hade designat varenda julklappsetikett för hand, gjort collage med bebisfoton till far- och morföräldrar och skrivit julklappsrim. Det var då.

I år har jag varit en usel tomte. Inte köpt en snygg julklänning, inte funderat i timmar på vilken bok pappa skulle uppskatta mest, inte skickat ett endaste julkort. Medan min tvååring varje morgon börjar dagen med att fråga: -Kommer tomten? Ja, tomten kommer. Det är en sak som är säker. Men hur? Och till vilket pris?

Jag älskar julgranar, julbord och julmustmys. Men måste det bli så här? Varför slåss jag varje år i stresshetsade butiksköer, varför åker jag på tåget fullt med skrikiga ungar och packat med tusentals påsar paket så att det knappt finns plats att sitta. Vi måste ta makten över julen! Varför överger så många av oss Stockholm, vårt hem, för att släpa klappar och ungar över hela landet. Varför inte låta julen komma till oss? Och be alla som kommer att ta med sin del, och göra lite knytis över hela kalaset. Det är hög tid att vi hittar nya sätt att fira jul. För i dag finns inga bullmammor som kan göra allt. Bullmamman har ett jobb. Bullmamman hinner inte fixa jul. Inte utan att hon själv sitter slut i ett hörn bakom granen och flåsar med tom blick.

Lika levande som myten om bullmamman som med ett leende trollar fram julen är myten om familjen. Jul med familjen blir inte alltid längre den stora glada idyllhelgen vi läser om i sagorna. För familjen är inte en utan fyra. Och julen blir inte frid utan fläng. Från stad till stad. Från gran till gran. Det är dags att vi ritar om julkorten. Skapar nya traditioner. Vi bor i Stockholm, Europas singeltätaste huvudstad. Kan vi inte bara stå för det? Måste vi fly som skållade råttor över hela landet? Stockholm är ju vårt hem. Det är här många av de vi älskar mest bor.

Kan vi inte börja fira jul med våra närmaste  - oavsett om de är vänner eller mostrar? Några urstockholmare jag hängde mycket med för ett gäng år sedan hade en skön tradition. De samlades varje julaftonskväll. Alla vänner, med respektive om det fanns. Och alla som kom hade köpt en julklapp som max fick kosta 20 spänn. Sen var det snurra flaska under granen. Det blev jättekul. Med svarta strumpbyxor till grabbar och en kitschig hemsk 1980-talssingel till musiknörden. Det var jul när den är som bäst. Skratt och mys med människor man gillar.

Nästa år ska jag lära av julproffsen. De som tar ledigt redan några dagar innan jul. Och så ska jag införa knytisjul, för alla vänner, ungar och släktingar. Och låta jultåget komma till oss. God Jul alla! Den finns där ute.

+ Julklappar på nätet. Faktiskt grymt skönt och bra. - Ingen snö. Grön jul är trist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.