Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det är bara i Jens huvud det är kaos"

Debatten mellan Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg och Høyres partiledare Erna Solberg var stundtals het. Solberg flörtar öppet med Fremskrittspartiet, och många ser henne som Norges nya statsminister.Foto: Heiko Junge/Scanpix

Norges statsminister Jens Stoltenberg räknar timmarna nu.

Trots att Arbeiderpartiet är landets klart största parti talar det mesta för att han förlorar regeringsmakten.

I en tv-sänd partiledardebatt sent i går kväll anklagade Stoltenberg Høyre-ledaren Erna Solberg för att skapa kaos.

– Det är bara i Jens huvud som det är kaos, svarade hon.

FAKTA

Stortingsvalet hålls i Norge måndagen den 9 september. Det ska då väljas 169 ledamöter från 19 valdistrikt.

Totalt är det 3 636 200 norrmän som har rösträtt på måndag. Av dem röstar 248 900 väljare för första gången.

De fyra borgerliga partiledarna väntas under lördagen att göra ett gemensamt utspel i Oslo och för första gången ställa upp för en gemensam fotografering.

Under fredagskvällen möttes de norska partiledarna i en två timmar lång avslutande partiledardebatt i NRK - och det gick stundtals hett till.

– Vi kommer att samarbeta även om vi hamnar i opposition, men vi ska inte vara i opposition utan i position. Jag tänker vinna, sa statsminister Jens Stoltenberg, som lett en trepartiregering med Senterpartiet och Sosialistisk Venstre i åtta år.

"Måste bilda regering"

Samtidigt konstaterade han:

– Om de vinner så måste de bilda regering. Om de inte klarar det, då är ju jag här.

Stoltenberg attackerade populistiska Fremskrittspartiet – ett parti som bland annat vill ha stramare invandringspolitik och mer privatisering.

– Man bör inte släppa in Fremskrittspartiet i en regering, de står för en galen politik, fortsatte Stoltenberg.

Fremskrittspartiets Siv Jensen nämnde i slutdebatten en strängare invandrings- och asylpolitik som en av de viktigaste frågorna för en ny regering.

Høyres populära partiledare Erna Solberg, som många redan utsett som ny statsminister på måndag, flörtar öppet med just Fremskrittspartiet. Hon har bjudit in dem på den borgerliga sidan vid sidan av liberala Venstre och Kristelig Folkeparti.

– Vem eller vilka som ska sitta i regeringen är inget jag tänker spekulera i nu. Det är en sak som vi ska förhandla om efter valet, säger Erna Solberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.