Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det är andra tider nu, det där hade varit en större skandal förr"

Emmanuel Macron är gift med sin tidigare lärarinna - 24 år äldre Brigitte Trogneux.Foto: Dominique Jacovides / Bestimage / /IBL BEST IMAGE
När paret träffades var Brigitte gift och hade tre barn.Foto: Agence/Bestimage / /IBL BEST IMAGE
Segerkyssen efter att Emmanuel Macron gått vidare i franska valet. Foto: Dominique Jacovides / Sebastien / /IBL BEST IMAGE
"Han ringde mig hela tiden", säger Brigitte i en dokumentär för France 3.Foto: Francois Mori / AP TT NYHETSBYRÅN

AMIENS. Emmanuel Macron kan känna sig nöjd med sin unge skolkamrat.

Pierre Monvoisin, 18 år, röstade för första gången i helgen och lade sin röst på Macron.

Det var här på den katolska privatskolan La Providence som Emmanuel Macron själv studerade.

Det var här han förälskade sig i sin lärarinna, den 24 år äldre Brigitte Trogneux.

Hon som sedan 2007 är hans hustru och troligen Frankrikes nästa presidentfru.

De har skapat en hel del egna rubriker de senaste åren, de franska presidenternas fruar eller sambo. Som Carla Bruni-Sarkozy. Hon gifte sig med Nicolas Sarkozy mindre än ett år efter att han vunnit presidentvalet 2007 och skänkte en hel del glamour åt Elysée-palatset.

President Francois Hollande var frånskild men levde tillsammans med journalisten Valerie Trierweiler i presidentpalatset. Det var något nytt. Rubrikerna blev inte mindre när hon lämnade honom sedan han bedragit henne med skådespelerskan Julie Gayet.

Det har inte rått någon brist på publicitet kring kvinnan som antagligen blir Frankrikes nästa presidenthustru heller, den 63-åriga Brigitte Macron.

Foto: Dominique Jacovides / Sebastien / /IBL BEST IMAGE

Fransmän har vant sig vid att deras politikermän omger sig med unga älskarinnor. Som förre presidenten Francois Mitterrand.

En 39-årig politiker som gift sig med en 24 år äldre kvinna är ovanligare. En kvinna som dessutom kommer från en känd lokal familj här i Amiens och som var Emmanuel Macrons lärarinna på skolan han studerade vid som 15-åring.

Och ja, hon var gift och hade tre barn.

En 15-årig Emmanuel Macron får en kyss på kinden av sin 24 år äldre lärarinna efter ett teaterframträdande.

– Det är andra tider nu, det där hade varit en större skandal för några decennier sedan. Mig stör det inte, säger Renée Matifas, 72.

– Jag tror mer det var ett problem i början för Emmanuel Macrons familj. Hon var ju hans lärarinna.

Hon är - liksom de flesta jag träffar - lite småstolt över att stadens son har en chans att bli landets nya president. Men hon röstade inte på honom, hon föredrog högerkandidaten Francois Fillon.

Renée Matifas, 72, tycker att Emmanuel är för ung och oerfaren för att bli president.

– Emmanuel är lite för ung och oerfaren för min smak. Jag funderar på att rösta blankt i nästa. Jag vill inte ha Marine Le Pen heller.

Vi träffas på gågatan Rue Delambre i Amiens utanför chokladbutiken Jean Trogneux. Den är stängd för dagen men den finns chokladägg för 60 euro i skyltfönstret, och så klart, Trogneux specialité: makroner från Amiens.

Marine Le Pen, partiledare för Front National.Foto: Frank Augstein / AP TT NYHETSBYRÅN

– Det är Brigittes familj vet du, upplyser Renée Matifas, ifall jag nu inte hade koll på det.

Både familjen Trogneux och Macron kommer från de mer välbeställda delarna av Amiens, söder om floden Somme. Trogneux är chokladkkungar sedan fem generationer, Emmanuel Macrons föräldrar var bägge läkare.

Han sattes på den katolska privatskolan Providence när han var 15 år. Samma år deltog han i en uppsättning på skolans teater, en pjäs som regisserades av fransklärarinnan Brigitte Trogneux.

På en videinspelning från uppsättningen ser man hur Macron och hans klasskamrater gratuleras efter pjäsen och hur han får en kyss på kinden från Brigitte Trogneux.

Sedan kliver han upp på scen och tar tag i mikrofonen. Det är oklart vad han då säger men han ler och ser ut att rikta orden rakt mot sin lärarinna och blivande fru.

Han blev förälskad. Och han gav sig inte. Trots att hon då är 40 år, gift och hade tre barn.

– Han ringde mig hela tiden, har Brigitte berättat i en dokumentär för France 3.

– Vi tillbringade timmar på telefon. Bit för bit för bröt han ner mitt motstånd på ett sätt som var otroligt - med tålamod.

Det är fortfarande något oklart när relationen inleddes på allvar. Allt Brigitte Macron säger, i en bok skriven av journalisten Anne Fulda, är:

– Ingen kommer någonsin att veta exat när vår historia blev en kärlekshistoria. Det tillhör oss. Det är vår hemlighet.

En sak är säker. Emmanuel Macrons föräldrar var inte glada. Hans mamma trodde först att sonen förälskat sig i lärarinnans då 16-åriga dotter eftersom han så ofta kom på besök hem till henne.

Foto: Eric Feferberg / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

När sanningen uppdagades förbjöd hon sin son att träffa Brigitte och han skickades till Paris för att studera på ett annat gymnasium. Men Emmanuel gav inte upp sin kärlek.

Och när han fyllt 18 år så fick han tillstånd att fortsätta träffa henne. Men det var en affär som varit smärtsam i bekantskapskretsen.

– Sådana där saker glöms inte bort i första taget. Det här är en liten stad, vet du. Folk pratar. Det tog tid innan folk lade den där historien bakom sig, säger Dominique Pernaud, en barndomsvän till Brigitte till DN.

Emmanuel Macron gifte sig slutligen med sin Brigitte år 2007 och hon har spelat en framträdande roll i presidentvalkampanjen. Vogue har skrivit uppskattande om hennes klädstil och smak. Hon har liknats vid Jane Fonda.

– Hon kommer säkert att bli en representativ presidenthustru för republiken, säger 62-åriga Marie Doublet som dock var så missnöjd med kandidaterna att hon röstade blankt.

– Det har gått för snabbt för Emmanuel Macron, säger hon. Inte ens här i Amiens visste vi vem han var förrän han blev ekonomiminister under president Francois Hollande.

”Skandalen” kring lärarinnan och eleven hade hon aldrig hört talas om förrän franska medier började skriva om saken när Emmanuel Macron gav sig i presidentkampen.

Marie Doublet röstade blankt i valet.

Macron vann på hemmaplan i Amiens, men inte så överlägset som man kanske skulle tro. Han fick 28,01 procent av rösterna, vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon kom tvåa med 24,87 procent och Marine Le Pen trea med 18.42 procent.

Skolan La Providence finns kvar. Den ligger på Boulevard Saint-Quentin i Amiens, ett stort komplex med cirka 2 000 elever. De flesta för unga för att rösta.

Men eleven Pierre Monvoisin fyllde 18 år förra sommaren och har just röstat för första gången:

Tre citat av Emmanuel Macron

Macron om Le Pen och Nationella Fronten:

"De sviker friheten genom att krypa våra horisonter, de sviker jämlikhet genom att förespråka att vissa är med jämlika än andra, de sviker samfundet för de hatar ansikten som inte ser ut som deras", sagt till Reuters.

Macron om sin fru Brigitte Trogneux:
"Ingen skulle säga att det var ovanligt om åldersskillnaden var omvänd. Folk har svårt att acceptera något som är uppriktigt och unikt", sagt till Mirror.

Macron om livet:
"Det bästa sättet att ha råd med en kostym är att arbeta", sagt till The Guardian.

– Jag röstade på Macron. Jag vet i och för sig inte så mycket politik men jag gillar vad han säger om satsning på utbildning, säger han.

– Och det skulle förstås vara skoj om en före detta elev från min skola skulle bli vår nästa president. Alla här vet ju att han gått på skolan.

Relationen mellan den förra eleven och lärarinnan, har han inga synpunkter på.

– Det är deras privatliv. Det är definitivt inget jag bryr mig om.

Detsamma säger Mohammed Mustafa som jobbat på skolan i 15 år som vakt och biträde. Han kom till skolan flera år efter att Brigitte Macron slutat där.

Och ja, även han lade sin röst på stadens son:

– Jag tror att om det inte varit för honom så hade Marine Le Pen kunnat få 30 procent av rösterna i första omgången. Men jag både hoppas och tror att han kommer att besegra henne i andra.

– Han bara måste! Annars...

Han avslutar inte meningen. Han kommer ursprungligen från Marocko men har bott i Frankrike sedan 1980. Han känner sig fortfarande välkommen i Marcons Frankrike. Inte i Le Pens.

Piere Monvoisin fick rösta för första gången och valde Macron.
Mohammed Mustafa jobbar på den skola som Macron gått på.
Mats Larsson på plats i Amiens.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.