Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Desperata vädjan: Göm dig efter bästa förmåga

Ryssland behöver fler soldater i Ukraina. I ett förinspelat tal som sändes ut på onsdagsmorgonen beordrade den ryske presidenten Vladimir Putin en ökad mobilisering. Totalt kan 300 000 reservister komma att kallas in.
Ukrainas president Zelenskyj vädjar befolkningen om att undvika rysk order.
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt ryska försvarsdepartementet kan ryska mobiliseringen omfatta omkring 300 000 personer.
Foto: GAVRIIL GRIGOROV / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryske president Putin försöker återta övertaget i kriget i Ukraina – och ryska representanter går från dörr till dörr för att låta ukrainare ”rösta”.   

Nu vädjar Ukrainas president Zelenskyj invånarna att hålla sig borta, rapporterar Reuters.

– Göm dig från rysk mobilisering på alla sätt du kan, säger han i ett tal till nationen. 

Det var på onsdagsmorgonen som den ryske presidenten Vladimir Putin beordrade en ”partiell mobilisering” – att de som i dag är reservister kallas in till armén. 

– Medborgare som för närvarande ingår i reservarmén och framför allt de som tidigare har tjänstgjort i armén, som har militär- och annan relevant erfarenhet kommer att kallas in för militärtjänstgöring, sade Putin i ett tal till nationen.  

Enligt ryska försvarsdepartementet kan mobiliseringen omfatta omkring 300 000 personer. 

På fredagen inledde Ryssland även flera så kallade folkomröstningar i syfte att annektera fyra ockuperade regioner i Ukraina. Något som fördöms av Ukraina och EU. 

Reuters rapporterar, med hänvisning till ukrainska tjänstemän, att människor förbjuds att lämna de ockuperade områdena och att väpnade grupper går in i hemmen för att tvinga folk att rösta. 

”Göm dig från rysk mobilisering”

Nu vädjar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till människor i de ukrainska regionerna som ockuperats av Ryssland, att motstå den mobiliseringen. 

– Göm dig från rysk mobilisering på alla sätt du kan. Undvik order. Försök att flytta till det fria Ukrainas territorium, säger han i ett tal till nationen. 

Presidenten uppmanar också de som hamnar i de ryska väpnade styrkorna att ”sabotera” och ”ingripa”, bland annat genom att lämna information om ryska underrättelser till Ukraina.

De ryska ”folkomröstningarna” i regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizhzhia väntas pågå mellan fredag ​​och tisdag.

Se även:

Effekten av Putins beordrar om en delvis mobilisering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.