Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Desperata sökandet efter fyraåriga Cleo

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
– Hon skulle aldrig lämna tältet på egen hand, säger mamma Ellie Smith.
Foto: Western Australia Police Force
Den rosa pyjamasen är det sista kända plagg Cleo bar när hon försvann.
Foto: Western Australia Police Force

En massiv sökinsats pågår på den australiska västkusten sedan fyraåriga Cleo Smith försvann på lördagsmorgonen.

Australisk polis utesluter inte att hon blivit kidnappad och fallet liknas med försvinnandet av då treårige, Maddie McCann, som försvann 2007 och sedan dess varit spårlöst försvunnen, rapporterar Daily Mail.

Det var under den arla lördagsmorgonen som mamman Ellie Smith upptäckte att hennes fyraåriga dotter Cleo inte längre befann sig i tältet.

Familjen befann sig då i ett tält på campingplatsen Blow Holes, på den australiska västkusten, inte långt från hemstaden Carnarvon. 

Ellie Smith sa godnatt till Cleo efter middagen på fredagen, såg henne vid 01:30 när hon vaknade och bad om ett glas vatten.

Cleo sov på en uppblåsbar madrass bredvid hennes yngre systers spjälsäng i ett separat rum av familjens tält. På morgonkvisten vid 06:00 såg mamman att tältet var öppet och att hennes äldsta dotter var borta. Det rapporterar BBC. 

Familjen letade i området runt tältet. När de inte hittade henne satte de sig i bilen och sökte över ett större område. När inte det gav resultat heller förstod de att de måste ringa polisen. 

– Hon skulle aldrig lämna tältet på egen hand, säger mamma Ellie Smith i ett videoklipp från polisen och fortsätter:

– Alla frågar oss vad vi behöver och allt vi behöver är att vår lilla flicka kommer hem... Det värsta är att inte kunna göra någonting. Det är bortom vår kontroll. Vi är kvar i området och väntar på att hon ska komma tillbaka till oss. 

Pyjamasen Cleo hade på sig när hon försvann.
Foto: Western Australia Police Force
Australisk polis har gått ut med en bild på försvunna Cleo Smith, 4.
Foto: WA Police

Polisen utesluter inte kidnappning

Under de senaste dagarna har den vildvuxna terrängen undersökts från luften med helikopter och drönare, också den närliggande havskustremsan har sökts av med hjälp av australisk militär. Hittills har sökinsatsen varit fruktlös.

På måndagen undersöktes också ett antal skjul vid kusten. På tisdagen uppger polisen att de inte kan utesluta att Cleo har tagits och förts bort från området. 

Till morgon-tv-programmet Sunrise säger förundersökningsledare Jon Munday på tisdagen att ”rätt mycket folk” har befunnit sig på campingen när Cleo försvann och att polisen nu ”spårar och söker” alla som varit där under fredagsnatten. 

– Vi kommer vända på varje sten i jakten på svar om vad som hänt Cleo, säger Jon Munday rapporterar Sky News.

Polisen har efterlyst flickan och ber på sociala medier om allmänhetens hjälp. 

https://www.facebook.com/WA.Police/posts/4837030396330374

Dåligt väder försvårar letandet

Vid ett par tillfällen sedan i lördags har sökandet fått avbrytas på grund av för dåligt väder. Under måndagskvällen uppgav polisen att de skalar ner styrkan som söker av havet, rapporterar lokala medier. 

Cleos pappa kallades till förhör på måndagen, men det ska inte finns några tecken på att han misstänks för försvinnandet.

Daily Mail menar att det finns tydliga likheter mellan försvunna Cleo och fallet med försvinnandet av då treåriga Maddie McCann i Praia da Luz, Portugal, 2007.

Maddie McCann-fallet – detta har hänt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.