Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Desperata ropet på hjälp inifrån Azovstal

Offensiven mot stålverket fortsätter
Kateryna Prokopenko vädjar om en evakuering, likt den i Dunkerque under andra världskriget.
Foto: Matteo Nardone / TT NYHETSBYRÅN
Röket steg över stålverket även under torsdagen. Nu vädjar läkare och soldater om hjälp inifrån Azovstal.
Foto: EYEPRESS NEWS/ SHUTTERSTOCK

Trots det ryska löftet – hårda strider pågår fortfarande vid stålverket Azovstal.

Nu kommer desperata vädjan om hjälp inifrån det enorma komplexet.

– Vi måste få internationell hjälp omedelbart. Människor dör varje timme, varje sekund, säger Azovregementets befälhavares hustru Kateryna Prokopenko.

Efter två dagar då ryska styrkor lyckats ta sig in i Azovstals enorma, underjordiska komplex av bunkrar och tunnlar, med hårda, blodiga strider som följd, utlovade Ryssland eld upphör under tre dagar, med start på torsdagsmorgonen. Detta för att ge de hundratals civila inne i tunnlarna en chans att fly.

Men, enligt ukrainska uppgifter, blev det likt många gånger tidigare ingenting av det. På torsdagseftermiddagen försökte ryska styrkor fortfarande ta kontroll över stålverket, meddelade Svjatoslav Palamar, kapten i Azovregementet, via sociala medier.

– Våldsamma, blodiga strider pågår, sa han i ett klipp på Telegram och vädjade till Ryssland om att avbryta attackerna så att skadade och civila ska kunna evakueras.

Han vädjade också till omvärlden att pressa Ryssland att följa någon slags etiska normer.

– Det är tredje dagen som fienden bryter igenom och tar sig in på Azovstals territorium. Försvararna av Mariupol har slagits ensamma mot övermäktiga fiendestyrkor i 71 dagar nu.

Läkaren: Dör av kulor, av hunger, av brist på läkemedel

Även president Zelenskyjs rådgivare Oleksij Arestovytj säger att de ryska styrkorna tog sig in i komplexet, men att de nu ”kastats ut” 

– Men de hårda striderna har fortsatt runtom stålverket, sa han till ukrainsk tv, enligt Daily Mail.

Även befälhavaren Denys Prokopenkos hustru Kateryna vädjade om hjälp till de utsatta, civila såväl som soldater. Enligt The Times uppmanar hon till en räddningsaktion, likt andra världskrigets evakuering av brittiska soldater från Dunkerque. 

– Vi kan lyckas med en sådan evakuering, som skulle rädda våra soldater, våra civila, våra barn.

En liknande vädjan kommer från en läkare inne på verket, som riktar sig direkt till Turkiets president Erdogan. I ett klipp delat och översatt av journalisten Iuliia Mendel säger läkaren:

– Människor dör, en del av kulor, en del av hunger. De skadade av brist på läkemedel, av hemska förhållanden. Vi har inte tid, jag vet inte om morgondagen kommer.

– Vi bombas konstant, från luft, hav och land. Jag ber dig, hjälp oss att evakuera alla människor, inklusive soldaterna, från Azovstal, för att stoppa mardrömmen. 263 kilometer från dig, dödar de människor som bara skyddar sitt land, kvinnor och barn. Vi attackerade ingen.

Samtidigt som de hårda striderna fortsätter förbereder FN för ett nytt evakueringsförsök. En ny fordonskolonn har skickats mot Azovstal för att evakuera civila, enligt FN:s chef för humanitära frågor Martin Griffiths. Kolonnen beräknas vara framme på fredagsmorgonen.

https://twitter.com/IuliiaMendel/status/1522303287197904904?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1522303287197904904%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2022%2Fmay%2F05%2Frussia-ukraine-war-bloody-battles-inside-mariupol-steelworks-ukraine-claims-it-has-retaken-areas-near-kherson-live

Ryska armén visar upp kärnvapen

Stor parad den 9 maj – 11 000 soldater kommer delta, enligt ryska medier

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.